Turska pokreće sudski postupak protiv „Charli Hebdo“ zbog karikature s Erdoganom

Tužiteljstvo u Ankari pokrenulo je istragu protiv francuskog časopisa Charlie Hebdo, konkretno – njegovih djelatnika, zbog objave karikature turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u sjedećem položaju, s napitkom u ruci, dok s drugom rukom podiže haljinu djevojke koja ga poslužuje, uz natpis: „Erdogan je u privatnom životu vrlo zaigran“.

U izjavi odjela za komunikacije ureda turskog predsjednika navodi se kako Europa postupno tone „u prljavo blato neprijateljstva s Turskom i islamom“, prikrivajući se „osjetljivim vrijednostima, poput slobode govora, demokracije, pluralizma“.

„Karikatura, koju je danas objavio Charlie Hebdo – je nova provokativna operacija, koja jasno ukazuje što je zajednički cilj tog zbora – eskalacija napetosti s povećanjem broja uvrijeđenih iz dana u dan“, navodi se u priopćenju.

S tim u svezi Turska namjerava poduzeti pravne korake i diplomatske poteze, a turska vlada također je pozvala „sve zemlje i njihove vođe, poglavito Francusku, na usvajanje nužnih mjera na temelju odgovornog i poštenog odnosa prema provokativnim napadima“.

„Ulje na vatru“: nova karikatura Charlie Hebdo razgnjevila tursku vladu

 

Komentari

komentar

You may also like