Turska pokreće vojnu operaciju u Iraku

Tursko Ministarstvo obrane pokrenulo je novu vojnu operaciju protiv militanata Kurdistanske radničke stranke (PKK), a odvija se u sjevernom dijelu Iraka, javlja turska agencija Anadolu. U operaciju su uključeni specijalci i zračne snage.

Prema agenciji Associated Press (AP), koja se poziva na turskog ministra obrane Hulusija Akara, zrakoplovi su napali skloništa, bunkere, tunele, špilje i skladišta PKK.

“Operacija se odvija uspješno, kako je planirano. Ciljevi koji su postavljeni u prvoj fazi su ostvareni… Odlučni smo spasiti naš plemeniti narod od terorističke pošasti koja hara našom zemljom već 40 godina. Naša borba će se nastaviti dok se i posljednji terorist ne neutralizira”, naglasio je turski ministar.

Oružani sukob s zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) u Turskoj počeo je 1984. i intenzivirao se 2015. godine. U sjevernom Iraku postoje baze PKK protiv kojih turske oružane snage provode zračne i kopnene operacije.

Podsjećamo da je ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je uništeno 6 tisuća pripadnika PKK unutar zemlje i 6,9 tisuća izvan nje od srpnja 2015. Gubici turskih snaga sigurnosti iznosili više od 1,2 tisuće ljudi.

Komentari

komentar





You may also like