Turska pokušava popraviti odnose s Egiptom

Medij Al-Monitor navodi da “nakon skoro osam godina” sukoba, Turska pokušava popraviti odnose s Egiptom na “obostranu geopolitičku dobit”.

Autor, Metin Gurcan, navodi da je Egipat otvoren prema normalizaciji, ali problem predstavlja osobni antagonizam između vođa dvije zemlje – Recepa Tayyipa Erdogana i Abdela Fataha Al Sisija.

Erdogan je ranije ovoga mjeseca nazvao Sisija “ubojicom” i “tiraninom”

Podsjetimo, Abdel Fatah Al Sisi bio je na čelu pučista iz egipatske vojske koji su 2013. svrgnuli demokratski izabranu islamističku vlast Muhameda Morsija, čelnika egipatskog Muslimanskog bratstva kojega je uvelike pomagao upravo Erdogan.

U Libiji su također Egipat i Turska bili na suprotstavljenim stranama, a Kairo je uznemiren prisustvom turske vojske u susjednoj Libiji.

Turska nastoji približavanjem također izolirati i Grčku, koja trenutno ima dobre odnose s Kairom.





Naime, Egipat ima jasno razgraničenje u Istočnom Mediteranu s Grčkom i Ciprom, a Ankara se žestoko sporo oko razgraničenja s navedenim zemljama, između ostalog i zbog vjerojatno velikih zaliha energenata u spornom području.

Ankara stoga nastoji do lipnja poslati delegaciju visokorangiranih dužnosnika u Egipat kako bi započeo process normalizacije odnosa.

U tom kontekstu valja promatrati i navode da su turske vlasti zatražile od tri egipatske opozicijske televizije u Istanbulu da smanje kritike na račun trenutne egipatske vlasti i napade na predsjednika, piše Al-Monitor.





 

 

Komentari

komentar

You may also like