Turska: ‘Ponuda Švedske i Finske za NATO ne može napredovati ako se ne ispune uvjeti Ankare’

Turska je jasno dala do znanja Švedskoj i Finskoj tijekom sastanka u glavnom gradu Ankari da njihova nastojanja za članstvo u NATO-u ne mogu napredovati ako se sigurnosni problemi Ankare ne ispune konkretnim koracima i u određenom vremenskom okviru, rekao je u srijedu glasnogovornik predsjednika, a izvještava Anadolu Agency.

Napominjući da su PKK, YPG i PYD sve iste terorističke skupine, Turska je tijekom sastanka prenijela svoja očekivanja po ovom pitanju delegacijama Švedske i Finske, rekao je Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je trajao gotovo pet sati.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – bila je odgovorna za smrt najmanje 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG/PYD je sirijski ogranak PKK-a.

“Izjavili smo da ako zabrinutost Turske za sigurnost ne bude ispunjena konkretnim koracima, proces neće napredovati. Izaslanstva su primila našu poruku. Razgovarat će o našim zahtjevima sa svojim čelnicima i oni će nam odgovoriti”, rekao je. Turska očekuje “ispravnu provedbu” načela i procedura NATO susreta 1999. u vezi s procesom članstva u savezu, dodao je Kalin. Istaknuo je da Ankara Švedskoj i Finskoj posljednjih 10 godina podnosi zahtjeve za izručenje.

Sigurnosne brige članica NATO-a treba rješavati na “pravedan način”, naglasio je Kalin.

Dodao je da se zahtjev Švedske i Finske za članstvo u NATO-u podudara s važnom “prekretnicom”. “Turska ima vrlo ozbiljnu ulogu u načelima NATO-a u 70 godina povijesti saveza. NATO je sigurnosni savez, a zemlje koje će postati članice trebale bi se pozabaviti sigurnosnim zabrinutostima država članica. Stoga je najosnovnije pitanje ovog saveza ravnopravno i pravedno odgovoriti na sigurnosne brige svojih članica. Turska je dala vrlo ozbiljan doprinos ovom savezu. Sigurnosna zabrinutost Turske povezana je s prisutnošću terorističkih organizacija, posebno u europskim zemljama, ” izjavio je.





“Naša su očekivanja da se poduzmu konkretni koraci prema organizacijskoj i financijskoj propagandi tamošnjih terorističkih organizacija”, istaknuo je. Također je naglasio da je Turkiye uočila “pozitivan pristup” Finske i Švedske u raspravama o ukidanju sankcija za oružje i proizvode obrambene industrije koje su dvije zemlje uvele Turskoj. “Neprihvatljivo je da saveznici iz NATO-a uvode sankcije jedni drugima”, rekao je Kalin.

Tursko izaslanstvo na sastanku predvodili su Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal. Sudionici sastanka bili su švedski državni tajnik za vanjske poslove i sigurnost Oscar Stenstrom i stalni državni tajnik finskog ministarstva vanjskih poslova Jukka Salovaara, zajedno sa svojim izaslanstvima.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošlog tjedna – odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. veljače. No, Turska, dugogodišnji član saveza, izrazila je prigovore na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući baltičke zemlje zbog toleriranja, pa čak i potpore terorističkim skupinama.





Komentari

komentar

You may also like