Turska ponudila SAD-u da preuzme nadzor nad aerodrom u Kabulu nakon američkog povlačenja

Ankara je ponudila Washingtonu da čuva i vodi najveću zračnu luku u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, piše AA. Hamid Karzai je međunarodna zračna luka koja ima putničku i vojnu funkciju, a čuvaju je NATO snage.

Uslijed povlačenje NATO snaga i sve većem broju napada od strane Talibana, u pitanju je sigurnost svih objekata pod zaštitom NATO-a ili afganistanske vlade koja sa Zapadom usko surađuje.

Turska, “nestašni” NATO saveznik, je ponudila svoju pomoć pri čuvanju ovog važnog objekta od takvih napada. Turski ministar obrane Hulusi Akar je najavio: “Namjeravamo ostati u Afganistanu ovisno o uvjetima. Koji su naši uvjeti? To su politička, financijska i logistička pomoć. Ako se to ostvari, ostajemo u Hamid Karzai međunarodnoj zrakoplovnoj luci.”

Visoki dužnosnik SAD-a koji nije htio biti imenovan je za Reuters rekao kako SAD pozdravljaju odluku Turske, ali da su uvjeti koje je Ankara zatražila ipak zasad previše. Osim toga, doveo je u pitanje pouzdanost Turske kao partnera.

Odnos službene Ankare i Washingtona je napet zbog više faktora: turska kupnja ruskog proturaketnog sustava, američko proglašavanje genocida nad Armencima i neslaganja oko Sirije i Palestine.

Idući ponedjeljak sastat će se čelnici NATO članica i raspravljati os stanju u Afganistanu. To je biti prvi sastanak uživo između Erdogana i Bidena na predsjedničkoj funkciji.

 

 

Komentari

komentar

You may also like