Turska poručuje novoj desnoj vladi u Švedskoj da je vrijeme za konkretne mjere ako žele u NATO

Nova švedska vlada sada bi se trebala pozabaviti sigurnosnim problemima koje je Turska iznijela u zamjenu za ukidanje veta na članstvo Švedske i Finske u NATO-u, rekao je sinoć turski ministar vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Dvije su zemlje podnijele zahtjev za pridruživanje zapadnom sigurnosnom nakon početka rata u Ukrajini, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih optužuje za nametanje embarga na oružje Ankari i podupiranje kurdskih skupina koje smatra terorističkima.

Turska je povukla svoj veto tijekom summita NATO-a u lipnju u zamjenu za, kako su iz Ankere rekli, konkretne korake po tom pitanju. No međutim, Ankara kaže da nordijske zemlje otad nisu poduzele željene korake. Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je na sastanku za novinare da Turska nije očekivala da će Švedska poduzeti korake prije izbora prošle nedjelje, ali sada je na potezu sljedeća vlada u Stockholmu koja mora djelovati po tom pitanju.

“Oni znaju da ovaj sporazum neće odobriti (turski) parlament ako ne poduzmu potrebne korake”, rekao je. Tri zemlje potpisale su sporazum o ukidanju veta Ankare u zamjenu za obećanja o borbi protiv terorizma, ali Turska je rekla da će blokirati kandidature za članstvo ako se obećanja ne ispune. Tražila je izručenje 73 osobe iz Švedske i desetak iz Finske. Dužnosnici triju zemalja dogovorili su se u kolovozu da će se nastaviti sastajati u idućim mjesecima kako bi razgovarali o onome što brine Tursku. “Postoji sporazum i zahtjevi ovog sporazuma su jasni. Oni se moraju ispuniti”, rekao je Cavusoglu.

U Švedskoj su gotovi parlamentarni izbori i prebrojani su skoro svi glasovi. Iako su socijaldemokrati dosadašnje premijerke Magdalene Andersson postali najveća pojedinačna stranka, ostale stranke na ljevici nisu imale mnogo glasova. Konzervativni i antiimigrantski Švedski demokrati osvojili su drugi najveći udio glasova i sada će nastojati formirati vladu s konzervativnim Umjerenima, Kršćanskim demokratima i Liberalima. Ova koalicija će imati 3 mjesta više u Riksdagu, švedskom parlamentu, sa 176 mjesta prema 173, prenosi Euronews.

Komentari

komentar





You may also like