Turska: Povijest neće oprostiti UEA-u sporazum s Izraelom!

Turska je u petak priopćila da povijest neće zaboraviti “licemjerno ponašanje” Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji su dan ranije potpisali sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su palestinski narod i vlada u pravu kada su oštro reagirali na taj sporazum koji bliskoistočnu politiku s palestinskog pitanja preusmjerava na borbu protiv Irana.

“Vrlo je zabrinjavajuće da UAE jednostranim potezom pokušava poništiti Arapski mirovni plan koji je 2002. osmislila Arapska liga. Nije ni najmanje vjerodostojno što se izjava triju strana predstavlja kao potpora palestinskoj stvari”, stoji u priopćenju turskog ministarstva.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prijestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će “povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku”.

Potpisivanje sporazuma smatra se velikim vanjskopolitičkim uspjehom predsjednika Trumpa koji je posredovao u procesu potpisivanja sporazuma.





Turska ima diplomatske i trgovinske odnose s Izraelom, ali su odnosi napeti godinama, nakon što su 2010. izraelski komandosi presreli brod s turskim aktivistima koji su pokušali probiti blokadu Pojasa Gaze kojim vlada islamistički pokret Hamas. U toj akciji je ubijeno 10 turskih aktivista.

Tzv. Abrahamov sporazum treći je arapsko-izraelski mirovni sporazum otkako je Izrael donio deklaraciju o neovisnosti 1948. S Egiptom je potpisan 1979., a s Jordanom 1994.

Komentari

komentar





You may also like