Turska prebacuje nove vojne snage na sjever Sirije

Turska vojska posljednjih sati prebacuje nove, sebi odane sirijske oporbene snage istočno od rijeke Eufrat, na sjeveru Sirije, prema naseljima pod nadzorom kurdskih postrojbi YPG. Turski vojnici prebacuju se i na sjever regije Aleppo i Rakka. Radi se o 1200 boraca, koji su zauzeli položaje u blizini zona pograničnih (s Turskom) sirijskih gradova Kobani i Tel-Abyad, koji su pod nadzorom kurdskih snaga YPG.

Medij Al-Masdar News objavio je kako je prebacivanje tih snaga izvršeno jutros.

Kao odgovor na poteze turske strane u posljednjih 48 sati kurdske postrojbe YPG također su prebacile svoje snage i to s fronta u istočnoj sirijskoj regiji Deir ez-Zour, gdje one, uz američku potporu, vode borbe protiv džihadista iz „Islamske države“. Na sjever regije Aleppo prebačene su stotine kurdskih boraca.

Podsjećamo: postrojbe YPG predstavljaju okosnicu snaga SDF koje podupiru Sjedinjene Države i koje djeluju na prostoru Sirije istočno od Eufrata, gotovo u cjelosti naseljenom arapskim, sunitskim stanovništvom, inače neprijateljski nastrojenomm prema Kurdima i njihovim vojnim aktivnostima koje se izvode daleko izvan zone njihovog etničkog prostora na sjeveru Sirije. Snage SDF-a sada su zaustavile protuterorističke operacije istočno od Eufrata. U srijedu, 31. listopoada, SDF je objavio kako je razlog tog poteza prethodno izvršenje turskog topničkog napada po položajima SDF-a. Zapovjedništvo SDF-a priopćilo je o „privremenom zaustavljanju“ bojnih djelovanja protiv ISIL-a koje se provodi u okviru 10. rujna počete velike protuterorističke operacije na istoku Eufrata.

Sjedinjene Države već su ranije izrazile zabrinutost u svezi napada turskog topništva po položajima YPG, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene turske Radničke stranke Kurdistana.

U prošlotjednom govoru pred zastupnicima vladajuće turska Stranke pravde i razvoja, predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je o završenoj pripremi turskih oružanih snaga za novu operaciju protiv kurdskih „terorista“ na sjeveru Sirije, istočno od rijeke Eufrat, kada je i kazao kako je operacija, zapravo, već počela.





Turska vojska na sjeveru Sirije već je izvela dvije vojne operacije: „Štit Eufrata“, započetu u kolovozu 2016.g. na sjeveru regije Aleppo protiv snaga „Islamske države“, i „Maslinova grana“, od siječnja do ožujka 2018.g. u kantonu Afrin, na krajnjem sjevero-zapadu Sirije, protiv tamošnjih kurdskih postrojbi YPG.

TOP VIJEST: Erdogan odobrio veliku vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like