Turska: pritvorene 82 vojne osobe zbog navodne povezanosti s Gulenom

Turske su vlasti pritvorile 82 vojne osobe zbog navodne povezanosti s Fethullahom Gulenom, kojega turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje da je organizator neuspjelog državnog udara iz 2016., objavio je Reuters, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadolu.

Turske vlasti tvrde da Gulen iz SAD-a i dalje upravlja mrežom svojih pristaša u Turskoj i drugdje, a njegovu pokret Ankara smatra terorističkom organizacijom. Karizmatični islamski klerik Gulen, koji je osnovao mrežu elitnih škola u Turskoj, bio je Erdoganov saveznik u borbi protiv sekularnih kemalista u vojsci i drugim institucijama, da bi kasnije (2013.) Gulenov pokret zbog utjecaja u pravosudnom sustavu i drugim sferama postao prijetnja Erdoganu te je vlast krenula u obračun s njime i čišćenjem njegovih pristaša iz javnih institucija, a pogotovo od 2016. i neuspjelog državnog udara, kada je Gulenov pokret proglašen terorističkom organizacijom.

Gulen tvrdi da nije povezan s neuspjelim državnim udarom iz 2016.

Od 82 uhićenih, 70 ih je bilo na aktivnoj dužnosti, a pritvaranja je naredio tužitelj pokrajine Izmir, piše Reuters, pozivajući se na Anadolu. Vlasti također namjeravaju otpustiti 848 vojnih osoba zbog povezanosti s Gulenom, a među njima su i visoki časnici.

Reuters navodi da, od neuspjelog pokušaja državnog udara, oko 80 tisuća ljudi čeka suđenje, dok je oko 150 tisuća državnih službenika i vojnih osoba otpušteno ili suspendirano.

Doživotni zatvor za 27 osoba u postupku o neuspjelom puču protiv Erdogana





Komentari

komentar





You may also like