Turska razmješta sustave S-400, SAD upozoravaju Erdogana, lira pada

Nakon što je grčki medij Kathimerini još 5. listopada napisao kako je Turska aktivirala radare svojih protuzračnih sustava S-400, kupljenih od Rusije, za detektiranje grčkih lovačkih zrakoplova F-16 nakon njihovog povratka s vojne vježbe Eunomia održane 27. kolovoza na obalama Cipra, vidljivo je kako je ta vijest izazvala zabrinutost Washingtona. Nakon toga „incidenta“ uslijedio je dolazak američkog državnog tajnika Mike Pompea najprije na Cipar 12. rujna, a potom i u Grčku 27-29. rujna, navodi grčki mediji.

To je bio predznak onoga što je već ranije bilo jasno: Turska u prvoj polovici listopada planira aktivirati svoje sustave PZO S-400 – dalekog radijusa djelovanja, preciznije, testirati ih na poligonu kraj grada Samsun na obali Crnog mora.

Američki State Department objavio je kako je duboko zabrinut priopćenjima o turskim namjerama testiranja raketa S-400. „Mi nastavljamo naglašavati na najvišoj razini, kako posao sa S-400 ostaje ozbiljna prepreka u bilateralnim odnosima (SAD-a i Turske) i u NATO-u, a također stvara rizik za eventualno uvođenje sankcija protiv Ankare u okviru CAATSA (zakon o suprostavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija), rečeno je u State Departmentu. „Uvjereni smo kako predsjednik Erdogan i drugi visoki dužnosnici shvaćaju naš stav“, rečeno je dalje.

Slučajno ili ne, turska lira pala je danas na rekordno nisku razinu u odnosu na američki dolar, odmah nakon navedenog upozorenja State Departmenta, objavio je danas turski medij Ahval. Lira je pala na razinu od 7,8787 lira za 1 dolar. Od početka ove godine ona je u odnosu na američku valutu izgubila 25% vrijednosti.

Komentari

komentar
loading...

You may also like