Turska razvija “kamikazu” drona koji uništava druge dronove

Nova višenamjenska bespilotna letjelica “Fedai” predstavljena je u na trećem Sajmu vojnih radara i sigurnost granica u Ankari te će uskoro započeti letačke testove, doznaje Defense Express. Tvrtke Havelsan i Transvaro predstavili su novi dron koji će imati primarno obrambenu i zaštitnu funkciju, ali će, po potrebi, moć napadati.

Dron “Fedai” je dizajniran za suzbijanje i neutraliziranje prijetnji od drugih bespilotnih letjelica. Sam dron dio je šireg sustava koji detektira i uništava bespilotne letjelice. Isto tako, se može koristiti za uništavanje kopnenih ciljeva. Guray Ali Kanli, iz tvrtke Transvaro, rekao je turskoj novinskoj agenciji AA da bespilotna letjelica ima poseban sustav dizajniran za zaustavljanje napada bespilotnim letjelicama, ali sam dron može napadati i topničke ciljeve. Promjenom bojeve glave Fedai bi se mogao koristiti i kao protuoklopni i protupješački sustav. “Fedaijev mehanizam praćenja leta i meta različit je od svih drugih proizvoda”, rekao je Kenley, dodajući da kad se meta približi, Fedai je locira optičkom tražilicom.

Glasnogovornik Transvara rekao je kako će tvrtka kasnije ovog mjeseca demonstrirati obaranje prave bespilotne letjelice, dodajući da su Fedai dron u potpunosti dizajnirali turski inženjeri. Sustav će koristiti umjetnu inteligenciju za identifikaciju i klasifikaciju ciljeva. Radit će na sljedećem principu: radar će detektirati prilaz bespilotne letjelice; radar tada prenosi podatke u elektronsko-optički kompleks, što dovodi do lansiranja Fedaija koji će biti usmjeren na metu kako bi je neutralizirao. Kada je Fedia blizu mete, on se zabija u nju, pri kontaktu eksplodira i uništava cilj. Dakle, riječ je o laganom i malenom “kamikaza” dronu koji bi mogao uništavati puno veće i skuplje dronove i ciljeve.

Komentari

komentar

You may also like