Turska: Rusija i Ukrajina približavaju se dogovoru oko četiri ključna pitanja

Rusija i Ukrajina približavaju se sporazumu o “ključnim” pitanjima, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu objavljenom danas i dodao da se nada da će doći do primirja ako obje strane ne odustanu od dosadašnjeg napretka

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da se dvije strane približavaju dogovoru oko četiri ključna pitanja. Naveo je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva “denacifikacijom” i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad odbacili su ruske navode o “neonacistima” u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neutemeljenu propagandu, a Kalin je rekao da su takvi navodi uvredljivi za Kijev. Unatoč optužbama obiju strana za odugovlačenje, Kijev i Moskva napredovali su u razgovorima prošlog tjedna prema rješenju koje bi jamčilo sigurnost Ukrajine, no izvan NATO saveza.

Kalin je rekao da bi do trajnog primirja moglo doći isključivo susretom između Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. No, dodao je da Putin smatra da stavovi o “strateškim pitanjima” poput Krima i Donbasa nisu ni blizu dovoljno slični kako bi se uopće dogovorio sastanak.

Turska, članica NATO saveza, dijeli morsku granicu i s Ukrajinom i s Rusijom u Crnom moru i s obje zemlje je u dobrim odnosima te se ponudila kao posrednik u pregovorima između njih. Turska poprilično ovisi o ruskoj energiji i ukrajinskim žitaricama, a surađuje s obje zemlje i kroz turizam. Turska je iskazala svoju podršku Ukrajini, no istodobno se usprotivila širokim zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog invazije.

Komentari

komentar





You may also like