Turska sa Švedskom i Finskom razgovara o procesu pristupanja u NATO-u

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu održao je u subotu tripartitni sastanak sa svojim švedskim i finskim kolegama o njihovim zahtjevima za članstvo u NATO-u, izvještava Anadolu Agency.

“Sreo sam se u Berlinu sa svojim kolegama @AnnLinde iz Švedske i @Haavisto (Pekka Haavisto) iz Finske na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova @NATO-a”, napisao je Cavusoglu na Twitteru. Uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Cavusoglu je rekao da Švedska i Finska “otvoreno podržavaju i surađuju s terorističkom organizacijom PKK/YPG” koja “napada Tursku i ubija turske vojnike i ljude”. “Stoga je neprihvatljivo i nečuveno da naši prijatelji i saveznici podržavaju ovu terorističku organizaciju.” “I zato je velika većina turskog naroda protiv članstva onih zemalja koje podržavaju terorističku organizaciju PKK/YPG i traže od nas da blokiramo to članstvo. No, to su pitanja o kojima trebamo razgovarati s tim zemljama i našim saveznicima u NATO-u”, dodao je. “Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosna jamstva. Moraju prestati podržavati terorističke organizacije”, rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu. Šef turske diplomacije dodao je i da Švedska i Finska moraju ukinuti zabranu na izvoz nekih proizvoda svoje obrambene industrije u Tursku. “Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo nametnuti svoje interese”, rekao je.

Komentirajući izjavu turskog predsjednika o procesu članstva Švedske i Finske u NATO-u, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je: “Kao i EU, vjerujemo da je PKK teroristička organizacija.” Prema švedskim dnevnim novinama Aftonbladet, Linde je rekla da će se sastati s Cavusogluom u nedjelju. “Nije istina da nećemo klasificirati PKK kao terorističku organizaciju. Ako se takva percepcija pojavila, to treba razjasniti”, dodala je.

 

Erdogan: ‘Stajalište Turske o ulasku Finske i Švedske u NATO nije pozitivno’





Komentari

komentar

You may also like