Turska SAD-u prijeti izbacivanjem iz vojnih baza u slučaju američkih sankcija

Problemi unutar NATO saveza ne prestaju, a ponajprije oni između dviju ponajvažnijih članica – SAD-a i Turske. O tome svjedoči i slijedeća vijest, objavljena od strane turske agencije Anadolu:

Mevlut Cavushoglu, turski ministar vanjskih poslova, u srijedu, 11. prosinca, na jednoj od turskih TV postaja komentirao je mogućnost američkog uvođenja protuturskih sankcija i izjavio slijedeće: „Članovi američkoga Kongresa moraju shvatiti kako je Ankari nemoguće nametati tuđu volju.“

Kao protuodgovor Turska može postaviti pitanje zabrane američkim vojnicima korištenja dviju turskih zrakoplovnih baza „Incirlik“ i „Kürecik“. Ali, kazao je Cavushoglu, „ja ne bih želio prije vremena razmatrati moguće negativne scenarije. Samo odluka Kongresa (o uvođenju sankcija) nije dovoljna. Važno je, kakvu će odluku donijeti predsjednik SAD-a“.

Podsjećamo: američki Kongres optužuje Tursku zbog provedbe vojne operacije „Izvor mira“ na sjeveru Sirije protiv Kurda, kao i za kupnju ruskih raketnih sustava „S-400“.

Zrakoplovna baza „Incirlik“ smještena je u južnoj turskoj regiji Adana i do danas predstavlja jednu od najvažnijih baza za provedbu američkih operacija na Bliskom istoku. Druga turska zrakoplovna baza „Kürecik“ smještena je na jugo-istoku zemlje i jedna je od ključnih NATO baza u regiji.

Američki Kongres u ponedjeljak je izglasao zakon o vojnom proračunu SAD-a za 2020.g., vrijedan 738 milijardi dolara, u koji je uključena i inicijativa Pentagona kojom se poziva na uvođenje sankcija protiv Turske zbog njezine kupnje ruskih sustava „S-400“.
 

Komentari

komentar

You may also like