Turska šalje još vojnika u regiju Idlib u Siriji: sve bliži susreti s ruskim zračnim snagama

Ovu subotu poginulo je dvoje i ranjeno je troje turskih vojnika u sirijskoj regiji Idlib nakon napada na tursko vojno vozilo. Provincija Idlib je najjače uporište otpora protiv Asada, a da to i ostane trudi se turska vojska uz turske kontrolne punktove, njih preko 20. Nakon napada na turske vojnike, Ankara je odlučila poslati vojno pojačanje u susjednu zemlju. S druge strane, Asadu pomažu Iran i ruske zračne snage. Baš danas je Asad posjetio Moskvu, a Putin je na sastanku kritizirao američko i tursko uplitanje u Siriju.

Idlib se nalazi na sjeverozapadu Sirije, tik uz granicu s Turskom. Turska je jučer poslala vojno pojačanje u provinciju Idlib, izvještava Middle East Monitor. Lokalni izvori kažu da je turski vojni konvoj, uključujući oklopna vozila, betonske blokove i montažne straže, kao i logističku i medicinsku opremu, ušao u pokrajinu Idlib preko graničnog prijelaza Kafr Lossin, sjeverno od grada Idlib

Ruski ratni zrakoplovi nedavno su bombardirali područje Jabal Al-Zawiya, južno od Idliba i okolicu Darat Izza na zapadu. Jedan ruski napad dogodio se blizu turske kontrolne točke u gradu Al-Bara. Rusija optužuje Tursku da ne provodi u potpunosti sporazum o prekidu vatre. Ankara je demantirala tu tvrdnju. Ranije, u subotu, turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je kako se njegova zemlja pridržava sporazuma potpisanih s Rusijom i očekuje da će Moskva učiniti isto.

 

Komentari

komentar

You may also like