Turska se nada ulasku u Europsku uniju do 2023. g.

Turska Vlada želi da Turska postane članica EU do 2023. godine. Te godine Turska slavi 100 godina postojanja i članstvo u Europskoj uniji bilo bi kruna proslave.“ – rekao je stalni predstavnik Turske u EU Selim Enel, u intervjuu za njemački tjednik Welt.

Gosp. Enel je pritom istaknuo kako u ovom trenutku uvjeti za turski ulazak u Uniju nisu najpovoljniji, ali da se to može brzo promijeniti.

Ranije je austrijski kancelar Kristian Kern najavio svoju namjeru da 16. rujna započne „oštru raspravu“ o pitanju obustave turskih pregovora s Europskom unijom. Po njegovim riječima, Turska ne može biti kandidat za članstvo u EU „ni sada ni u narednim desetljećima“. Osim toga je izjavio kako su, u trenutnoj fazi, turski pregovori s EU ništa više od puke „diplomatske fikcije“. 16. rujna u Slovačkoj će biti održan summit 27 članica EU (bez Velike Britanije).

Sporazum o pridruživanju između EU i Turske potpisan je 1963. godine, a zahtjev za članstvo Ankara je podnijela 1987. godine. Pregovori o pristupanju Turske Europskoj EU započeli su tek 2005. g., i bili su prepuni nesuglasica koje su u više navrata dovodile do njihove obustave. U ovom trenutku otvoreno je 16 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like