Turska se ne boji sankcija EU: „Naša odlučnost samo raste“

Europska unija trebala bi tijekom nadolazećeg summita 24. i 25. rujna utvrditi sankcije protiv Turske zbog njezinih spornih poteza u istočnom Sredozemnom moru vezano uz istraživanje nafte i plina, koji utječu na opasan porast napetosti ne samo u odnosima između te zemlje s jedne,  i Grčke i Cipra s druge strane, već i zbog činjenice da su dvije posljednje članice EU, a sve tri ujedno i članice NATO saveza.

Na vjerojatnost uvođenja protuturskih sankcija danas se osvrnuo i turski šef diplomacije Mevlut Cavushoglu, svega dan nakon što je turski istraživački brod Oruç Reis (o čemu smo više pisali jučer) napustio spornu zonu u akvatoriju Egejskog mora i usidrio se u tursku luku Anatolija.

Cavushoglu je izjavio kako Turska ne očekuje uvođenje sankcija od EU. Potvrdio je spremnost Ankare na otvoreni dijalog s Grčkom, bez prethodnih preduvjeta, ali i kazao, kako će se spomenuti istraživački brod uskoro vratiti svojim radovima. Smatra neznačajnom mogućnost da EU usvoji ozbiljne protuturske sankcije, ali u potpunosti niti ne isključuje takvu mogućnost. „Hoćemo li mi odustati od naše odlučnosti? Ne, naša odlučnost je samo narasla“, kazao je Cavushoglu.

Međutim, bez obzira na ove riječi prvog turskog diplomata, i sama najava uvođenja europskih sankcija negativno je utjecala na tursku liru, koja je danas pala na rekordnu razinu u odnosu na američki dolar.

Nastavljamo prtiti razvoj stanja oko ove složene situacije, koja u sebi nosi dozu visokog geopolitičkog i sigurnosnog rizika, naravno, ne samo po Tursku.

 





Komentari

komentar

You may also like