Turska se „zaključava“ do 17. svibnja ali računa na turizam

Trgovinama, uključujući i supermarkete, zabranit će se prodaja robe koja nije na popisu osnovnih proizvoda. Dakle, prethodno najavljenim ograničenjima dodaje se zabrana prodaje u trgovinama elektronike, igračaka, uredskog materijala, odjeće, tekstila, automobilske opreme…

Od 7. svibnja turska vlada pooštrava mjere kako bi spriječile širenje COVID-19, priopćilo je tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova. Trgovinama, uključujući lance trgovina i supermarkete, zabranit će se prodaja robe koja nije na popisu osnovnih proizvoda. Prethodno najavljenim ograničenjima prodaje alkohola sada se dodaje i zabrana prodaje u trgovinama elektronike, igračaka, uredskog materijala, odjeće i pribora, tekstila, automobilske opreme, vrtnog materijala, alata i proizvoda od stakla.

Istodobno, od petka će u trgovinama, osim javno važnih proizvoda, biti moguće kupiti hranu za kućne ljubimce i kozmetiku.

Tursko Ministarstvo turizma izvijestilo je kako stroga ograničenja kretanja ljudi, koja je vlada uvela od 29. travnja do 17. svibnja, neće utjecati na dolazak stranih turista.

Možda je i u pravu. Kada se zatvorene ljude iz Europe konačno „pusti s lanca“ smanjivanjem restriktivnih epidemioloških mjera tj. omogući im se slobodno kretanje i napuštanje matične zemlje, malo će tko od njih brinuti brigu kako doći do željenih turističkih odredišta ako put do njih bude slobodan. A Turska će ga do sezone sigurno osloboditi i otvoriti, u to nema sumnje s obzirom na to koliko je golema važnost turističkog sektora u ukupnom deviznom prihodu te zemlje. Tim više što je pandemija koronavirusa snažno uzdrmala i tamošnje gospodarstvo, kao, uostalom, i gospodarstvo čitavog svijeta. Tko se u takvim okolnostima želi odreći turizma pa makar i znatno ograničenog u odnosu na njegovo ne tako davno „zlatno doba“.

Komentari

komentar





You may also like