Turska snažno optužuje UAE za destabilizaciju Bliskog istoka

U utorak, 12. svibnja, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu oštro je napao Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), optuživši ih da su Bliski istok „doveli u kaos“ zbog miješanja u unutarnje stvari Libije, Jemena i drugih zemalja regije.

Ova je izjava uslijedila nakon što su dan ranije, u ponedjeljak, 11. svibnja, UAE, Egipat, Grčka, Cipar i Francuska objavili zajedničku izjavu, kojom se osuđuje tursko vojno miješanje u Libiji. Podsjećamo, Turska podržava od UN-a, već davne 2015. godine priznatu libijsku vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju i na čelu s Fayezom Sarrajem, dok spomenute zemlje podupiru Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) na čelu s maršalom Khalifom Haftarom koji nadzire najveći dio Libije – prije svega njezin istok.

Turski šef diplomacije je u programu turske televizije Akit TV izjavio kako UAE, zajedno s Egiptom i nekim drugim zemljama „žele destabilizirati čitavu regiju“ i „posijati kaos“. Pritom je težište svojih kritika usmjerio upravo na UAE i njihovu „destabilizirajuću ulogu“ na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Ta je zemlja „ona sila koja je potresla Libiju i razrušila Jemen“.

Ovdje treba pojasniti kako Turska snažno podupire Katar, u kojemu ima razmještenu i svoju jedinu vojnu bazu u toj regiji, a upravo je Katar od ljeta 2017. g. gotovo pa izopćen iz arapskog svijeta (prije svega onoga iz zone Perzijskog zaljeva i Egipta), na nagovor Saudijske Arabije i UAE. Od tada su se odnosi Ankare i Abu Dhabija jako pogoršali, a Turska i Katar, k tome, snažno podupiru i panislamsku organizaciju Muslimanska braća od koje državni vrhovi UAE, Saudijske Arabije i Egipta zaziru i smatraju je terorističkom organizacijom. A upravo od 2017. g. Turska i Katar snažno su počeli podupirati vladu u Tripoliju, koja se suprostavlja saudijskim, emiratskim, egipatskim i francuskim favoritima na čelu s maršalom Haftarom.

Cavushoglu je optužio UAE da njihova vojska u Libiji nastoji napadati turske vojnike i da ne dozvoljavaju dostavu turske humanitarne pomoći u Jemen. Također je kazao kako trenutačno vojno stanje u Libiji ide u korist vladinih snaga iz Tripolija, ali i dodao kako se „Ankara zalaže za politički način riješenja libijskog sukoba“ i da „rat probleme neće riješiti“. Ovdje bismo dodali kako UAE na libijskim bojišnicima potporu LNA daju najvećim dijelom (zapravo gotovo isljučivo), djelovanjem svojih suvremenih vojnih zrakoplova.

Komentari

komentar
You may also like