Turska tvrdi da ih se ne može okrivljavati jer Ukrajina koristi njihove dronove

Turski ministar vanjskih poslova odgovorio je jučer na kritike iz Moskve zbog prodaje isporuke njihovih dronova Ukrajini. Naime, Peskov, glasnogovornik Kremlja, je prošlog tjedna rekao da, iako imaju dobre odnose s Ankarom, prodaja turskih dronova Bayraktar može “destabilizirati regiju” jer se koriste u zaraćenoj regiji Donbas.

Turski ministar Mevlut Cavusoglu je odgovorio: “Ako je država kupila oružje od nas ili druge zemlje, onda to oružje ne može biti označeno kao tursko, rusko ili ukrajinsko. Ako država to kupuje od nas, onda taj proizvod više nije turski. Možda je napravljen u Turskoj, ali on pripada Ukrajini. Tursku se za to ne može kriviti”, prenosi AA.

Rekao je to novinarima nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama sastanka čelnika G20 u Rimu. Kazao je kako se Turska sukobljava s naoružanjem iz različitih zemalja tijekom svoje borbe protiv terorizma. “Ponekad u našoj borbi protiv terorizma u različitim zemljama nailazimo na različito oružje iz različitih zemalja, uključujući Rusiju. Nikada ne krivimo Rusiju”.”Također, Ukrajina bi trebala prestati spominjati ime naše države u ovom kontekstu”, rekao je.

Bayraktar TB2 je prodan u više zemlja, uključujući Ukrajinu, Katar, Azerbajdžan i Poljsku. Poljska je u svibnju postala prva država članica EU-a i NATO-a koja je nabavila dronove od Turske.

Više od 13 000 ljudi izgubilo je život u sukobima između proruskih separatista i vlade u Kijevu od 2014. godine. Najmanje 57 ukrajinskih vojnika je ubijeno od početka godine u usporedbi s njih 50 u cijeloj 2020.

Komentari

komentar
You may also like