Turska tvrdi da je ‘uspješno’ uništila teroristička skrovišta u sjevernom Iraku i Siriji

Turska je “uspješno” uništila skrovišta terorista tijekom nove zračne operacije u sjevernim regijama Iraka i Sirije, rekao je u nedjelju turski ministar obrane, prenosi Anadolu.

“Skloništa terorista, bunkeri, špilje, tuneli i skladišta uspješno su uništeni. Pomno smo ih pratili. Također je pogođeno i uništeno takozvano sjedište terorističke organizacije”, rekao je Hulusi Akar u obraćanju operativnom centru u Ankari.

Njegove su izjave uslijedile nakon što je Turska rano u nedjelju izvela operaciju Claw-Sword, novu prekograničnu ofenzivu protiv terorističke skupine PKK/KCK/YPG u sjevernom Iraku i Siriji. Ministarstvo obrane priopćilo je da je operacija izvedena u skladu s pravom na samoobranu prema članku 51. Povelje UN-a. “Na meti su bili samo teroristi i njihova skrovišta… Kandže naših turskih oružanih snaga ponovno su bile na teroristima”, rekao je Akar. Turska će nastaviti pozivati ​​na odgovornost one koji ciljaju na sigurnost zemlje, obećao je.

Operacija je uslijedila nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj istanbulskoj aveniji Istiklal u kojem je ubijeno najmanje šest, a 81 osoba ozlijeđena. “Naš je cilj osigurati sigurnost naših 85 milijuna građana i naših granica, te odgovoriti na svaki izdajnički napad na našu zemlju”, naglasio je Akar.

Anadolu navodi da je u 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija od strane Turske, SAD-a i EU-a – odgovoran za smrt više od 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG je sirijski ogranak te terorističke skupine.

‘Turska provodi svoje protuterorističke operacije u skladu s međunarodnim pravom’





Turski potpredsjednik Fuat Oktay rekao je da su turske oružane snage pozvale teroriste na odgovornost. “Nastavit ćemo tjerati izdajice da plate cijenu”, naveo je Oktay na Twitteru.

Glasonogovrnik predjsednika Ibrahim Kalin rekao je da Turska ima puno suvereno pravo utvrditi i eliminirati svaku terorističku prijetnju odakle god dolazila. “Turska provodi svoje protuterorističke operacije u skladu s međunarodnim pravom i nastavit će to činiti uz ili bez potpore svojih saveznika”, poručio je Kalin na Twitteru.

Odvojeno, direktor komunikacija Fahrettin Altun ponovio je da su ciljevi terorista “uspješno” uništeni u operaciji. “Nastavit ćemo zaustavljati napore terorizma i njegovih pokrovitelja da destabiliziraju Tursku i uništit ćemo terorizam na njegovom izvoru”, rekao je Altun na Twitteru.





Turske snage pronašle švedsko protutenkovsko oružje u špiljama PKK-a na sjeveru Iraka

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like