Turska tvrdi da Njemačka nije nepristrana u posredovanju s Grčkom

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u petak je izjavio da je Njemačka izgubila svoju nepristranu ulogu u posredovanju između Turske, Grčke i Cipra.

„Želimo da Njemačka zadrži svoj uravnotežen stav oko pitanja istočnog Mediterana i Egejskog mora“, rekao je turski šef diplomacije na konferenciji za medije uz njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock u Istanbulu. Dodao je kako Berlin mora saslušati obje strane bez predrasuda. „Treće zemlje, uključujući Njemačku, ne smiju biti alat provokacije i propagande, posebno Grčke i grčke ciparske strane“.

Baerbock je ranije u petak u Ateni rekla da je važno da članice NATO-a riješe svoje sporove dijalogom, referirajući se na Tursku i Grčku. Te dvije zemlje dugo se spore oko niza pitanja, od polaganja prava na resurse u Sredozemlju, do zračnog prostora i migracija. Osim toga, Grčka i Cipar u četvrtak su optužili Ankaru da raspiruje napetosti jer se sprema u rujnu poslati brod u Sredozemlje, koji će tražiti plin u podmorju.

“Sukobi unutar Saveza – to je upravo ono što ruski predsjednik želi”, rekla je Baerbock prije puta u Ankaru.

Grčka i Turska bile su blizu sukoba 2020. jer je Turska poslala istraživački brod u sporne vode u Sredozemlju. Razgovori su nastavljeni prošle godine nakon petogodišnje stanke u pokušaju da riješe nesuglasice u Sredozemnom moru i druga bilateralna pitanja. No nisu puno napredovale. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u lipnju da Turska prekida razgovore s Grčkom, jednim dijelom zbog spora s grčkim premijerom te, kako tvrdi Ankara, povreda zračnog prostora.

Komentari

komentar





You may also like