Turska tvrtka Baykar planira proizvoditi dronove unutar Ukrajine

Turska vojna tvrtka Baykar, proizvođač napadačkog drona Bayraktar TB2, već je u procesu izgradnje tvornice na nepoznatoj lokaciji na ukrajinskom teritoriju za proizvodnju bespilotnih letjelica (UAV), rekao je ukrajinski veleposlanik u Turskoj.

Baykar je osnovao podružnicu u Ukrajini, a govorilo se da je planirano postrojenje već u izgradnji i prije početka rata. Da će Baykar nastaviti u tom smjeru, potvrdio je veleposlanik Vasilij Bodnara za Newsweek.

“Tvornica će biti izgrađena. Prije samo tjedan dana [ukrajinska] vlada odobrila je bilateralni sporazum i poslala ga parlamentu na ratifikaciju. Riječ je o sporazumu o izgradnji same tvornice”, rekao je diplomat. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je najavio da će tvornica, ako se izgradi, biti jasan vojni cilj za rusku vojsku, dodajući: “Sama činjenica stvaranja takvog pogona, koji će, naravno, odmah biti naš cilj, će samo produžiti patnju Ukrajinaca, ali neće pomoći da se izbjegne ono što je cilj specijalne vojne operacije”, rekao je, a prenosi ga Sputnik.

Turska, unutar svog složenog odnosa “konkurentne suradnje” s Rusijom, pokušava održati jake odnose i s Moskvom i s Kijevom. No, tvrtka Baykar se jasno svrstala na stranu, a zanimljivo je i da vlasnik tvrtke njeguje dobre odnose s Erdoganom. Već je i prodaja dronova TB2 Ukrajini naljutila Rusiju, a sami dronovi su se pokazali kao učinkoviti na početku rata. Postoje naznake da je Turska isporučila Ukrajini i oklopna vozila Kirpi 4×4 ovog mjeseca.

Prema veleposlaniku, Baykar je kupio zemljište u Ukrajini za planiranu tvornicu dronova. “Odluka o izgradnji tvornice u Ukrajini nije bila samo politička, bila je i praktična jer će značajan dio modela koji će se proizvoditi u ovoj tvornici imati komponente ukrajinske proizvodnje”, dodao je Bodnar. “To mogu biti motori, drugi rezervni dijelovi, kotači, mnogo različitih stvari koje se kod nas prave na visokoj razini i mogu se koristiti za te letjelice”, rekao je veleposlanik dodavši da je područje obrambene tehnologije “jedan od pokretača” odnosa Turske i Ukrajine. “Unatoč ratu, naše tvrtke nastavljaju ispunjavati svoje obveze”, rekao je, dodajući da su turski dronovi “već postali simbol našeg otpora”.

Komentari

komentar





You may also like