Turska tvrtka Bayraktar nakon uspjeha s dronom TB2 počela proizvoditi novi model

Prvi prototip Bayraktar Kizilelma, dron nacionalnog sustava borbenih letjelica bez posade (MIUS) koji je razvio Baykar Technologies, stigao je na proizvodnu liniju, prenosi Al Jazeera.

Glavni tehnološki direktor tvrtke Selcuk Bayraktar rekao je u subotnjoj izjavi da je model Kizilelma ima visoko postavljene ciljeve. “Uvijek će nas nositi naprijed i u budućnost”, rekao je Bayraktar. Bayraktar Kizilelma će imati mogućnost agresivnih manevara, naprednu umjetnu inteligenciju i sposobnost vođenja borbe zrak-zrak poput ratnih zrakoplova s ​​ljudskom posadom. Smatra se da će u budućnosti postati jedno od najmoćnijih letjelica u zračnom polju.

Bayraktar TB2 je dron iz iste tvrtke koji trenutno zadaje priličnu “glavobolju” ruskoj vojsci u Ukrajini, a proslavio se efikasnošću i u sukobu oko Nagorno Karabaha gdje je dao prednost vojsci Azerbajdžana u sukobu s Armenijom.

“Bojni zrakoplovi s ljudskom posadom više se neće razvijati. Od sada će najmoćniji elementi bojišnice biti sustavi bez posade”, rekao je Bayraktar. Kizilelma će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama, poput broda TCG Anadolu, kojeg Turska trenutno testira. Stoga se očekuje da će novi dron igrati važnu ulogu u prekomorskim misijama kao što je npr. misija “plava domovina” kojom Turska želi zaštititi svoje interese u istočnom Sredozemlju oko spora s Grčkom.

MIUS (Kizilelma), čije razvojne studije u potpunosti provode turski inženjeri i tehničari, je borbeni zrakoplov bez posade s termoventilacijskim motorom. Letjelicu će biti teško detektirati s radarom, tj. imat će slab radarski trag. Trebao bi imati uzletnu masu od 6 tona i nosivost od 1.5 tona. Bayraktar Kizilelma, koji ima za cilj ostati u zraku 5 sati s dometom leta od oko 900 km i maksimalnom visinom leta od 12 000 m. Također će imati integrirani AESA radarom koji bi mu trebao omogućiti jaku prostornu percepciju. Idejni projekt Bayraktara Kizilelme prvi put je predstavljeni javnosti 20. srpnja 2021. Baykar ima za cilj izvesti prvi test letenja Bayraktara Kizilelme 2023. godine.

Komentari

komentar





You may also like