Turska: ubojstvo Khashoggija je „čudovišno pripremljena operacija“

Glasnogovornik vladajuće turske stranke Pravde i razvoja Omer Celik, izjavio je 22. listopada, kako je ubojstvo Jamala Khashoggija bilo pomno isplaniran zločin i „čudovišno pripremljena operacija“, a ne slučajno ubojstvo, kako ga nastoje prikazati saudijske vlasti.

U nastupu pred novinarima, Celik je također naglasio kako izjave o pregovorima između Turske i Saudijske Arabije u okviru istrage tog ubojstva imaju negativni karakter, i dodao, kako odgovornost za pojašnjenje istine o tom događaju leži, između ostalog i na Turskoj.

Celik je kazao kako su saudijske službe poduzele niz mjera s ciljem skrivanja agenata-sudionika. Poslije ubojstva Khashoggija na istanbulske ulice iz saudijskog konzulata je izišla muška osoba odjevena u njegovu robu, kako bi falsificirala odlazak novinara iz konzulata kao čitavog i neozljeđenog. „Mi smo se susreli sa situacijom, koja je bila čudovišno isplanirana“, zaključio je Celik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već je ranije izjavio kako će Turska ubrzo dostaviti „golu istinu“ o ovom zločinu. Turska posljednjih dana provodi vlastitu istragu oko Khashoggijevog nestanka, kao i njegove smrti na teritoriju saudijskog konzulata u Istanbulu.

Podsjećamo: nakon gotovo dvotjednog negiranja ubojstva Jamala Khashoggija, saudijskog i američkog državljanina, novinara Washington Posta i oštrog kritičara prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana i režima u Rijadu, u subotu, 20. listopada, saudijska je vlada i konačno priznala njegovu smrt ali ju je neuvjerljivo prikazala gotovo kao nesretan slučaj, nastao zbog panike agenata koji su Khashoggija nagovarali da se vrati u svoju zemlju gdje ga čeka visoka dužnost. Jedan od njih ga je, nehtijući, ugušio čvršćim zahvatom, nakon što je Kashoggi počeo pružati otpor i zvati u pomoć(!). Naravno, saudijske vlasti o svemu ovom kao nisu ništa znale. Ovakvo objašnjenje teško da može proći i u javnosti same Saudijske Arabije, a kamo li u civiliziranom svijetu.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like