Turska upozorava Bidena da ne prizna genocid nad Armencima

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu upozorava novog američkog predsjednika da ne sudjeluje u obljetnici genocida nad Armencima iz 1915, piše Reuters. Komemoracije za ubijene obilježavaju se diljem svijeta 24. travnja. Ministar upozorava da bi moglo doći do daljnjeg urušavanja već narušenih odnosa ovih NATO saveznika.

Unatoč konsenzusu povjesničara i skoro svih zemalja, Turska oštro negira da je Otomansko carstvo orkestriralo sustavna i brutalna ubijanja oko milijun Armenaca. Priznaju da je došlo do ubijanja, ali u okviru rata i negiraju brojke od 800 tisuća -1.2. milijuna ubijenih. Armenci, kršćani bogate povijesti, danas su raseljeni diljem svijeta, djelomično i zbog nemilih događanja iz 1915.

SAD, za razliku od većine zapadnih zemalja, pomalo su spore u službenom priznanju da se genocid zbilja dogodio. Unutarnji pokušaj američkog priznanja dogodio se davne 1951. i 1981., ali bezuspješno zbog straha da će se narušiti dinamični američko-turski odnosi. Najbliže priznanju genocida od došlo je 2019. zbog neslaganja oko Sirije i zbog turske kupovine ruskog S-400 sustava. Biden bi mogao biti prvi američki predsjednik koji će sudjelovati u komemoraciji za nekoliko dana. Nažalost, u diplomatskim odnosima nije rijetkost da ubojstva milijuna civila postaju alat interesa.

Komentari

komentar

You may also like