Turska upozorava na mogući državni udar u Kirgistanu

Na konferenciji za novinare održanoj 1. kolovoza, kirgistanski predsjednik Almazbek Atambaev glupošću je nazvao upozorenja turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Chavushoglua, prema kojima se na teritoriju Kirgistana priprema državni udar od strane suradnika turskog klerika Fethullaha Gulena, koji živi u SAD-u.

Kirgistanski čelnik je izjavio: „To je apsurd, njemu bi (spomenutom turskom ministru, op.a.) bilo bolje doznati što se događa i kako su oni kod sebe prespavali pokušaj prevrata?!“ Pritom je predsjednik naglasio, kako turske osobe koje Ankara povezuje s Gulenom, „rade po nastavnim planovima utvrđenim od strane kirgistanskog Ministarstva obrazovanja“. Izjavio je i sljedeće: „Mi smo zahvalni Turskoj za pruženu pomoć sve godine naše nezavisnosti, ali diktirati i postavljati uvjete nama ne treba… Učiti i strašiti nas ne treba.“

Šef turske diplomacije Chavushoglu nedavno je pozvao kirgistansku vladu na zatvaranje organizacija koje su povezane s F. Gulenom, kojeg Ankara optužuje za organizaciju nedavnog neuspjelog državnog udara. Kasnije je turski ministar u intervjuu izvjesnoj turskoj televiziji izjavio, kako „suradnici oporbenog islamskog propovjednika Gulena mogu pokušati izvršiti prevrat u Kirgistanu“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like