Turska uručila prosvjed: njemačka fregata pregledala turski brod na putu za Libiju

Turska je izrazila prosvjed u svezi pregleda njenog teretnog broda za kontejnerski prijevoz u Sredozemnom moru, u okviru misije EU za nadzor embarga na izvoz oružja u Libiju, izjavio je u ponedjeljak, 23. studenog, glasnogovornik turskog MVP-a Hami Aksoy.

Radi se o „spornoj misiji IRINI“ koja se provodi s nejasnim ciljevima“ navodi Aksoy, tvrdeći, kako je u njezinim okvirima „njemački vojni brod Hamburg izvršio pregled broda pod turskom zastavom MV Roseline A, koji je prevozio boje za lakiranje i humanitarnu pomoć iz turske luke Ambarli u libijsku Misuratu“. Aksoy je kazao kako je „to miješanje bilo poduzeto bez suglasnosti naše države i kapetana broda“. „Mi prosvjedujemo protiv te neodobrene vojne akcije“, izjavio je danas glasnogovornik turskog MVP, a njegove riječi prenijela agencija Anadolu.

Također je rečeno kako je pregled broda zaustavljen na zahtjev Ankare, koja u svezi tog incidenta namjerava zatražiti isplatu kompenzacija za nanijetu štetu.

Podsjećamo: Libija se nalazi pod embargom UN-a što se tiče uvoza naoružanja. Međutim toga se embarga u praksi vjerojatno malo tko pridržava s obzirom da je zemlja zasićena naoružanjem, domaćim oružanim organizacijama po različitoj plemenskoj osnovi, kao i brojnim stranim privatnim vojskama, kojih, prema pojedinim procjenama, na tlu Libije ima barem 5 država. S tim u svezi EU je 31. ožujka pokrenula novu vojnu pomorsku misiju za nadzor spomenutog embarga, kojom se žele presjeći dobavni smjerovi i šverc oružja u Libiju, a o svim kršenjima embarga nadležna tijela EU izvješćuju UN. UN je jednoglasno odobrio rezoluciju o produljenju te misije EU. Osim vojnih brodova, u operaciji IRINI, koja bi trebala trajati do 31. ožujka 2021. godine, koriste se i bespilotne letjelice (dronovi) i sateliti.

 
 

Komentari

komentar

You may also like