Turska uzvraća udarac: Katar ulaže u Tursku 15 mlrd dolara

U srijedu, 15. kolovoza, u Ankari su se sastali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan  i katarski emir Tamim bin Hamad Al-Thani, a emir je priopćio o namjeri investiranja u tursko gospodarstvo 15 milijardi dolara.

Ured za odnose s javnošću turskog predsjednika priopćio je kako Katar namjerava brzo realizirati paket investicija u tursko gospodarstvo u visini od 15 milijardi dolara.

„Turski predsjednik i katarski emir tijekom susreta u predsjedničkom kompleksu u Ankari razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima. Katarski šeik Tamim Al-Thani izjavio je kako će Katar Turskoj brzo dostaviti investicijski paket u iznosu od 15 milijardi dolara. Tijekom susreta vođe su potvrdili svoju privrženost daljnjem jačanju odnosa između Turske i Katara u svim sferama. Na susretu su također sudjelovali ministri financija Turske i Katara“, navodi se u priopćenju iz ureda turskog predsjednika.

Podsjećamo: Turska i Katar su najveći bliskoistočni saveznici. Katar je i jedina zemlja arapskog svijeta u kojoj Turska ima svoju vojnu bazu. Ankara je bila i jedna od prvih prijestolnica koja je podržala Dohu nakon što je Saudijska Arabija u lipnju 2017. godine pokrenula protu-katarsku kampanju i s tom zemljom prekinula diplomatske i gospodarske odnose u okviru tzv. arapskog kvarteta (Saudijska Arabija, Egipat, UAE, Bahrein). Turska je, tada, blokiranom Kataru dostavila pomoć u nužnim proizvodima široke potrošnje, ali i uputila svoj dodatni vojni kontingent u tu zemlju, neovisno što je Rijad od Ankare zatražio u najmanju ruku suzdržanost i neutralnost u njegovom sporu s Dohom, kao i zatvaranje turske vojne baze u katarskom emiratu.

Jučerašnji posjet katarskog emira predsjedniku Erdoganu ne može se tumačiti izvan konteksta diplomatskog i gospodarskog zaoštravanja odnosa između Turske i SAD-a, gdje je ova prva izložena snažnim političkim i financijskim pritiscima koji negativno utječu na njezinu ekonomiju, financijski sektor i stabilnost valute.

Jednostavno rečeno, Katar Turskoj pruža ruku pomoći na isti način kako je to Turska učinila njemu nakon američko-saudijske „operacije“ slamanja Katara. U svakom slučaju prilično neugodan udarac Dohe u smjeru Trumpove administracije koja Erdogana nastoji „baciti na koljena“. Rađaju se neka nova savezništva koja se više ne temelje na formalizmu, praznoj ideologiji i frazeologiji iza koje najčešće ne stoji ništa konkretno, već na prokušanim narodnim mudrostima, poput onih, „na muci se poznaju junaci“ i „ruka ruku mije“.
Saudijska Arabija priprema spisak zahtjeva prema Kataru

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like