Turska vojska nakon zauzeća Al-Baba kreće u neizbježni sukob sa sirijskom vojskom?

Jučer je Glavni stožer turskih Oružanih snaga priopćio kako su njihove postrojbe i njima odane snage umjerene sirijske oporbe, u potpunosti ovladale strateški važnim gradom Al-Bab, smještenim na sjevero-istoku regije Aleppo, u kojem su se nalazili borci terorističke organizacije „Islamska država“. Sve se to odvija u okviru turske vojne operacije „Štit Eufrata“, pokrenute u ljeto prošle godine.

Takvim razvojem stanja postrojbe „Islamske države“ našle su se u ugrozi potpunog okruženja u sjevernom dijelu grada, kao i u prigradskim naseljima Qabbasin i Bizaa. Nakon što su se turske i oporbene snage približile tržnici u istočnom dijelu grada, ugroza potpunog okruženja džihadista postala je posve stvarnom.

U takvim okolnostima, zapovjedništvo „Islamske države“ donijelo je odluku o povlačenju glavnine svojih snaga prema Deir-Haferu. U četvrtak, oko 17:00 sati, tursko vojno zapovjedništvo javilo je o potpunom oslobođenju Al-Baba. Pod nadzorom džihadista ostalo je samo naselje Tadef, južno od kojeg se nalaze postrojbe sirijske vojske. Zbog te činjenice, ni sirijska vojska ni proturske oporbene postrojbe ne počinju napad na Tadef, bojeći se međusobnog sudara i opasnog krvoprolića pri ionako krhkom međusobnom primirju.

Međutim, turska vojska je, kao svoj sljedeći cilj, najavila napad na spomenuti Deir-Hafer, koji trenutačno napadaju postrojbe sirijske vojske. U takvom scenariju su neizbježni sukobi dviju vojski, smatraju čak i pojedini ruski vojni analitičari.

S tim u svezi, a znajući za turske planove, zapovjedništvo sirijske vojske sada nastoji presijeći turskim postrojbama put prema Deir-Haferu. U tu svrhu, jučer su specijalne postrojbe sirijskih snaga iz sastava „Tigrova“ izbacili terorističke snage iz dvaju sela sjeverno od Deir-Hafera, prema kojima moraju krenuti turske snage ukoliko žele doći do toga grada.

Takav razvoj stanja može dovesti do ozbiljne opasnosti i posljedica vezanih uz krajem prošle godine potpisan sporazum o primirju sirijske vojske i umjerene oporbe, pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana. Sve se to događa u vrijeme jučer otpočetih pregovora u Ženevi o političkom riješenju sirijskog sukoba.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like