Turska vojska napreduje u Afrinu: „ubijeno 557 terorista“

U posljednja 24 sata borci „Slobodne sirijske vojske“ (proturskih snaga, uglavnom iz redova sirijskih Turkmena), uz potporu turskih specijalnih snaga, topništva i zrakoplovstva, uspjeli su napredovati na linijama bojišnica na sjevero-zapadnom, zapadnom i jugo-zapadnom sektoru bojišta, javili su u ponedjeljak ruski vojni izvori.

Na jugo-zapadnoj bojišnici borci „Slobodne sirijske vojske“ i turske vojske probili su obranu kurdskih postrojbi narodne samozaštite (YPG) u selu Hammam, zauzeli ga i počeli pokret uz planinski hrbat prema gradu Džinderesu. 27. siječnja proturske snage došle su do sela Iskan, smještenog svega 4 kilometra od spomenutog grada. 28. siječnja postalo je jasno kako su Kurdi uspjeli odbiti dva napada i zadržati nadzor nad tim selom.

Na zapadnoj bojišnici stanje je proturječno. Borci YPG uspjeli su pod svoj nadzor vratiti ranije izgubljena sela Kuda i Mamelan, kao i neutralizirati najmanje tri napada na selo Sheik al-Hadid. Istovremeno, sjevernije, turske specijalne postrojbe zauzele su nekoliko vrhova na prilazima gradu Radžu i značajno proširili prostor protukurdskih snaga u toj zoni.

Na sjevernoj bojišnici Kurdi su 26.-27. siječnja vratili nadzor nad selima Shengal, Zare, Ali-Karu i Karne, ponovo odbacivši borce suprotne strane prema turskoj granici. U potpunosti zauzeti grad Shir kurdske snage nisu uspjele.

Na sjevero-istočnom sektoru bojišta, 28. siječnja, združene snage Slobodne sirijske vojske i turskih postrojbi uspjele su ovladati naseljem Kastal i čitavom planinom Bersaja, s koje se otvara mogućnost topničkih napada po mnogim naseljima sjevero-istočnog dijela regije Afrin.

Podsjećamo: jučer je Glavni stožer turskih oružanih snaga objavio, kako je u dosadašnjem tijeku operacije „Maslinova grana“ ubijeno 557 terorista, a samo u nedjelju (28.1.) ubijena su 73 člana terorističkih organizacija. Tijekom jučerašnjih zračnih napada uništeno je 20 ciljeva – zamaskiranih, vatrenih točaka, skladišta oružja terorističkih organizacija PYD (kurdska stranka „Demokratski savez“), YPG i „Islamske države“. U operaciji je sudjelovalo 13 zrakoplova, koji su se po završetku iste vratili u svoje baze, priopćio je turski Glavni stožer.

Karta: South front
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like