Turska vojska ušla u Siriju

Turska vojska napala je pozicije militanata „Islamske države“ u području grada Džarablusa, na sjeveru Sirije. Vojnu operaciju „Štit Eufrata“ podržalo je zrakoplovstvo međunarodne koalicije.

Napad turskih vojnika bio je odgovor na napade islamista na pogranično područj Karkamiş, u turskoj regiji Gaziantep. Dužnosnici u Ankari kažu kako oslobođenje Džarablusa pomaže čišćenju turske granice od terorističkih skupina ali i podupire sirijski teritorijalni integritet.

U posljednje vrijeme Džarablus je postao središte sukoba između terorista „Islamske države“ i sirijske umjerene oporbe. U utorak, 23. kolovoza, militanti su pucali na teritorij Turske. Kao odgovor, turski vojnici izveli su topnički napad na njihove položaje.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuş izjavio je kako su događaji u Džarablusu – pitanje nacionalne sigurnosti.

Turska ne može dopustiti da to pitanje ostane u rukama „Islamske države“. „Islamska država“ se ne bi ni pojavila da u Siriji nije bilo građanskog rata. U međunarodnoj koaliciji Turska radi na tome, da iz ruku „Islamske države“ oduzme Džarablus i (irački) Mosul“ –izjavio je Kurtulmuş za televiziju NTV.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je Ankara spremna pružiti svu potrebnu pomoć za oslobođenje Džarablusa. Svoju potporu obećao je i SAD.





Zrakoplovstvo, tenkovi i specijalne postrojbe

U napadu na Džarablus sudjeluju zrakoplovstvo, tenkovi i specijalne vojne postrojbe. Najprije su lovački zrakoplovi F-16 uništili 11 od 12 identificiranih položaja „Islamske države“, a zatim su islamisti počeli gađati iz tenkova. Paralelno s tim, na sirijski teritorij ušle su specijalne snage turske vojske.

CNN TŰRK, pozivajući se na vojne izvore, izvijestio je, da u Ankari ove događaje ne smatraju kopnenom operacijom. Smatraju je glavni cilj turskih napada uspostava prolaza za snage umjerene oporbe za zaštitu Džarablusa od terorista, što će omogućiti sigurnost granice.





Turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala izjavio je kako će operacija na području Džarablusa trajati onoliko koliko je potrebno da bi se uklonile prijetnje militanata. U međuvremenu, mediji su izvijestili kako napad može potrajati dva tjedna.

Akcija može potrajati dva tjedna, točnije 15 dana. Cilj operacije je potpuno oslobođenje Džarablusa od militanata Islamske države i nastavak do grada Al-Raqqah (tzv. glavnog grada „IS“)“ – prenosi NTV, pozivajući se na vojne izvore.

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan izjavio je kako je Ankara zbog Sirije spremna surađivati kako s međunarodnom koalicijom, tako i s Rusijom.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like