Turska zabranila letove ljudima iz Srednjeg istoka za Minsk zbog migrantske krize

Građanima Sirije, Jemena i Iraka više neće biti dopušteno kupovati avionske karte od Turske do Minska zbog spora oko migracije između Bjelorusije i Europske unije, priopćila je u petak turska Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo (SHGM), prenosi Reuters.

EU tvrdi da Bjelorusija potiče tisuće ljudi iz ratom razorenih dijelova svijeta da ilegalno uđu na područje EU i da će uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zračnim prijevoznicima koji prevoze migrante već u ponedjeljak.

Turska i njezin glavni avioprijevoznik Turkish Airlines optuženi su da su doprinijeli nesretnom trendu migracije, što je optužba koju je Ankara odbacila. “U vezi s problemom ilegalnog prelaska granice između Europske unije i Bjelorusije, odlučeno je da se građanima iz Iraka, Sirije i Jemena koji žele putovati u Bjelorusiju iz zračnih luka naše zemlje ne prodaju karte”, objavio je turski avioregulator SHGM. Iznimka će biti osobe s diplomatskim putovnicama.

“Ugostivši najveći broj izbjeglica u posljednjih 10 godina, Turska daje punu podršku svojim saveznicima, kao zemlja koja razumije izazove kojima su Poljska, Litva i Latvija  izložene”, istaknulo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom jučer. “Ipak, odbijamo da budemo prikazani kao dio problema. Nadalje, smatramo da je istaknuta kompanija protiv Turkish Airlinesa zlonamjerna, iako ta tvrtka sve informacije o ovom pitanju dijeli transparentno” napisali su iz Ankare, dodajući da se “nadamo da će zainteresirane strane riješiti ovo pitanje [migracijske krize] umjereno te ističemo da smo spremni pružiti svu potrebnu podršku kako bi se ovaj problem prevladao”, prenosi Poland In.

Komentari

komentar





You may also like