Turska: „Zapadno Rimsko Carstvo“ ponovo se ruši, laž je razgolićena!

Iz Turske nam stiže zanimljiva vijest, konkretnije, vrlo zanimljivo razmišljanje u kontekstu dramatičnih događaja iz i u svezi Afganistana proteklih tjedana.

Zahvaljujući bijegu Amerike iz Afganistana, vidjeli smo još jednom kako je “najveća laž 21. stoljeća”, koja se reklamirala kao “borba protiv globalnog terorizma”, razlog zašto je Zapad koristio napade na zemlje Srednjeg istoka u posljednja dva desetljeća. Zapadno Rimsko Carstvo ponovno se ruši, ali sada u 21. stoljeću, piše u četvrtak, 2. rujna, glavni urednik provladinog tuzrskog medija Yeni Şafak Ibrahim Karagul.

Mnoge zemlje trenutno smišljaju nove planove nakon povlačenja Zapada i Sjedinjenih Država. Pokušavaju popuniti praznine koje su Amerika i njeni europski saveznici ostavili u Afganistanu.

“To je zato što vide da je globalnom suverenitetu Zapada došao kraj, da više nikada neće moći sam izgraditi globalni poredak, da su se oni koji su krenuli u ‘američko stoljeće’ počeli vraćati na svoje granice. Trenutna promjena svjetskog poretka mnogo je impresivnija nego nakon dva svjetska rata. Zapadno Rimsko Carstvo ponovno se raspada. Bivša carstva vraćaju se u 21. stoljeće s velikim potraživanjima“, navodi Ibrahim Karagul.

U tim okolnostima, oni koji žele zadržati Tursku, nasljednicu Osmanskog carstva, koja je „izbrisala Istočno Rimsko Carstvo iz povijesti“, daleko od revizije svjetskog poretka, „grade jedan scenarij za drugim, jednu shemu za drugom, kako na lokalnoj razini, tako i u inozemstvu”.

Pogledajmo još jednom nadolazeću kartu, predlaže Karagul, kojeg smatraju i glavnim propagandistom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
“SAD su poražene u Afganistanu. Tamo su jako izgubili. Jasno je. Afganistan je bio groblje svih svjetskih carstava. Isto se dogodilo i sa Sjedinjenim Državama. Spiralno će se povući nakon bijega iz Afganistana. Sljedeće Sjedinjene Države napustit će Siriju. SAD i Zapad izgubili su središnju Aziju. Izgubit će i južnu Aziju. Također neće moći steći uporište u Pakistanu. Izgubit će utjecaj na cijelu južnu zonu, sve do Indonezije. Svjedočit ćemo najljepšem povlačenju (američkih) trupa s Bliskog istoka. Nakon Afganistana, drugi “bijeg” SAD -a bit će iz Sirije. Vidjet ćemo ih kako jednog jutra neočekivano odlaze u žurbi. Postoje važni prethodnici ovoga ”, piše Karagul.

Dalje zaključuje slijedeće: oni koji crtaju karte, polažu nadu u Sjedinjene Države, oni koji planiraju stvoriti tampon u Sredozemlju od iranske granice, i oni koji napadaju Tursku s juga – svi njihovi će napori biti uzaludni: morat će sami tražiti nove smjerove. Nekoliko zemalja u regiji preuzelo je ulogu u projektu kodnog naziva “Stop Turkey”. Međutim, afganistanska jednadžba uništila je te planove, gurnuvši ih u nova pretraživanja. Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prvi su poboljšali odnose s Katarom. Tada su krenuli prema poboljšanju odnosa s Turskom, nastavlja Karagul.

“U posljednjih nekoliko tjedana svjedočili smo intenzivnoj shatle-diplomaciji u Kataru. Oni koji žele poboljšati odnose s Turskom otvorili su vrata tome kroz Katar. Kao što znate, UAE i njihov prijestolonasljednik Mohammed bin Zayed al-Nahyan vodio je neprijateljsku politiku prema Turskoj i Erdoganu. Pa što se promijenilo? Zašto su se vratili? Sve je to zbog narušenog ugleda Sjedinjenih Država. Ove su zemlje sada shvatile da ih Sjedinjene Države ne mogu zaštititi, te da je njihov utjecaj u regiji oslabljen. Štoviše, shvatili su da, usprkos svojim najvećim naporima, ne mogu prisiliti Tursku na povlačenje te da Ankara napreduje na svim područjima. Shvatili su da je Turska napravila izvanredan skok moći s Atlantika u Aziju i da će se njezin uspon i utjecaj nastaviti”, zaključuje Ibrahim Karagul.

Dodali bismo slijedeće: zbog činjenice da je Karagul poznat kao Erdoganov “igrač” njegove riječi uvijek treba shvatiti kao bliske stavovima samog turskog čelnika, koji ne krije mišljenje kako je poslijeratni i posthladnoratovski poredak mrtav i da je u novi, koji se upravo rađa, nužno uključiti i interese novih važnih igrača na svjetskoj pozornici – prije svih Turske. U tom kontekstu Erdogan često kritizira i „zastarjeli“ format Vijeća sigurnosti UN-a koji se temelji na njegovih 5 stalnih članica koje imaju pravo veta (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) – smatrajući ga preuskim i nesposobnim za rješavanje globalnih problema današnjice i u tom smislu vidi mjesto i za Tursku, ali i za predstavnike drugih regija – poput arapskog svijeta i td.

U svakom slučaju, američko povlačenje iz Afganistana još će dugo biti povod za nove inicijative ovakvoga i sličnog tipa, i dodatni poticaj za nova preslagivanja u međunarodnim odnosima koja su već u tijeku, ali i za moguće nove krize.

 
Komentari

komentar

You may also like