Turska zaprijetila libijskom generalu Haftaru snažnom odmazdom

Stanje u Libiji posljednjih se dana dramatično pogoršava. Nakon što su snage odane međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju zauzele veliku zračnu bazu Al-Watiya, jugo-istočno od Tripolija (prije svega zahvaljujući snažnim zračnim napadima turske vojske), a vojnici Libijske nacionalne vojske (LNA) s istoka zemlje, pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara, iz nje se žurno povukli, uslijedio je oštar Haftarov istup u kojemu je najavio skoro pokretanje velikog zračnog rata LNA protiv turskih snaga stacioniranih u Libiji (o tome smo detaljnije izvijestili u prethodnoj vijesti, vidi poveznicu ispod teksta).

Nije trebalo dugo pa da se na Haftarove ratničke riječi referira i službena Ankara. Tako je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, već jučer upozorio kako će Turska odgovoriti na bilo koji napad na svoje snage u Libiji „na najoštriji način“. Prema njegovim riječima, turski vojnici, koji se nalaze u toj sjevernoafričkoj zemlji, spremni su na samoobranu  uz uporabu vojnih bespilotnih letjelica (dronova) i brodova razmještenih blizu Tripolija.

Slično upozorenje libijskom generalu Haftaru uputio je i glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy, kazavši, kako će „u slučaju najmanje ugroze turskim vojnicima u Libiji i interesima Turske u regiji uslijediti snažan napad na postrojbe“ Khalife Haftara. „Posljedice takvih poteza bit će vro teške za Haftarove suradnike. Mi ponovo podsjećamo, kako ćemo Haftarove postrojbe smatrati legitimnim ciljevima za nanošenje zakonitih napada“, kazao je Aksoy.

Također je izjavio kako su Haftarove prijetnje Ankari uslijedile „nakon prebacivanja na istok Libije zrakoplovne tehnike prema liniji jedne od inozemnih država“.

Teško je pritom ne primjetiti na koga Aksoy aludira: prije svega na Rusiju, s obzirom na jučer objavljenu vijest lokalnih libijskih izvora (koja nije službeno potvrđena), prema kojoj je na istok Libije sletjelo 8 zrakoplova „sovjetske proizvodnje“ iz ruske zračne baze Hmeymim u Siriji. Vlada u Tripoliju, kao i pojedini zapadni mediji, navode kako su šest lovaca MiG-29 i dva bombardera Su-24 iz baze Hmeymim stigli u Libiju u pratnji dvaju ruskih višenamjenskih lovačkih zrakoplova Su-35.

U svakom slučaju stanje na libijskoj političkoj i vojnoj sceni naglo se zaoštrava, pa izgleda kao upravo ta zemlja, a ne Sirija, Jemen ili Iran, sve više postaje ključni poligon za obračun raznih regionalnih i širih izvanjskih silnica i njihovih interesa.

Poraženi Haftar Turskoj objavio zračni rat: „Slijedi najveća zračna kampanja u povijesti Libije!“

Komentari

komentar

You may also like