Turska zatvorila ili smijenila najmanje 59 od 65 kurdskih gradonačelnika

Od lokalnih izbora krajem ožujka 2019. turske su vlasti zatvorile i/ili smijenile najmanje 59 od 65 gradonačelnika iz Narodne demokratske stranke (HDP) koja predstavlja Kurde, objavio je tjednik Economist.

Posljednji među uhićenima bio je Ayhan Bilgen, gradonačelnik Karsa, grada od 70 tisuća stanovnika na istoku zemlje. Bilgen je uhićen 25. rujna, zajedno s desecima članova HDP-a, među kojima su bili i bivši parlamentarci.

HDP je jedina kurdska parlamentarna stranka u Turskoj, a na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila je 11, 70 posto glasova. Izborni prag u Turskoj iznosi neobično velikih 10 posto, upravo kako bi se smanjilo prisustvo Kurda u parlamentu, dok se tom odredbom de facto onemogućuje višestranačje među Kurdima – ako ne žele ostati bez predstavnika u parlamentu. Kurdistanska radnička stranka (PKK), s druge strane, desetljećima se oružano sukobljava s turskim vlastima, a Ankara često optužuje HDP za izravnu povezanost s PKK-om, koji Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. Bivši čelnik HDP-a Selahattin Demirtaş, ujedno i predsjednički kandidat te stranke, zatvoren je od 2016., nakon što mu je turski parlament ukinuo imunitet.

Ipak podrška HDP-u postojana je, te prema posljednjoj anketi instituta KONDA HDP podržava 12 posto birača u Turskoj.

Komentari

komentar





You may also like