Turska, koja se približava Saudijskoj Arabiji, prekinula je suđenje za ubojstvo Khashoggija

Turski tužitelj zatražio je danas da se suđenje u Istanbulu saudijskim osumnjičenima za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija zaustavi i prenese saudijskim vlastima, što je potez koji dolazi u trenutku dok Turska nastoji popraviti veze sa Saudijskom Arabijom, piše Reuters. Osumnjičeno je 26 osoba, a sudilo im se u odsustvu jer ne žive u Turskoj.

Jamal Khashoggi, saudijski novinar sa sjedištem u SAD-u, bio je kritičar saudijske vlade, a pisao je za The Washington Post. Saudijsku Arabiju je izbjegavao jer se bojao za svoju sigurnost. Khashoggijevo mučenje i ubojstvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije četiri godine izazvalo je globalno negodovanje i izvršilo pritisak na de facto vladara Saudijske Arabije prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Obavještajno izvješće američke CIA-e objavljeno prije godinu dana kaže da je princ odobrio ubojstvo Khashoggija. Saudijska vlada zanijekala bilo kakvu umiješanost princa i odbacila nalaze izvješća. Dužnosnici iz Rijada kažu da su ubojstvo počinili agenti koji su se odmetnuli od službenih institucija. Turski sud je također odbio zahtjeve za dodavanje tog izvješća u spis predmeta.

Ipak, turski dužnosnici rekli su kako vjeruju da je Khashoggi ubijen, a njegovo tijelo raskomadano u operaciji za koju je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da je naređena iz “najviše razine” saudijske vlade. Ubojstvo i naknadne optužbe pokvarile su veze između dviju regionalnih sila i dovele do neslužbenog saudijskog bojkota turske robe, što je smanjilo turski izvoz u kraljevstvo za 90%, piše Al Jazeera.

Na pitanje novinske agencije AFP je li razočarana, Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, i sama Turkinja, rekla je: “Ako na to gledamo s gledišta realpolitike, pozicija Turske me nije iznevjerila jer državama ne vladaju emocije već zajednički interesi”.

Turska, koja se izvlači iz nove ekonomske krize, traži strana ulaganja. Posegnula je za regionalnim suparnicima, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Erdogan je u siječnju rekao da planira posjet Rijadu, koji će doći u kritičnom trenutku za Tursku, gdje inflacija raste na više od 50 posto. Turska se zadnjih mjeseci također približava Egiptu i Izraelu.

Komentari

komentar





You may also like