Turska želi biti medijator između Moskve i Kijeva

I Rusija i Ukrajina otvaraju se mogućnosti turskog posredovanja u njihovom sporu, tvrde turski diplomatski izvori za Reuters. Anonimni turski izvori rekli su da su “i Rusija i Ukrajina su sve otvorenije prema našem posredovanju”.

Ankara je ponudila svoje posredovanje u studenom, dok su napetosti između Kijeva i Moskve rasle, a Rusija rasporedila vojsku blizu granice. Dok je ukrajinska vlada izrazila spremnost da ima Tursku kao posrednika, Rusija je do sada odbacivala tu ponudu. No, u srijedu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima da “ako naši turski partneri budu u mogućnosti utjecati na Kijev i provedbu ranije postignutih sporazuma, to možemo samo pozdraviti”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebao bi otputovati u Ukrajinu početkom veljače i izrazio je nadu da će održati između sastanak ruskih i ukrajinskih kolega Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Ipak, mala je šansa da će Putin pristati na ovakav format sastanka. Osim toga, glavnu riječ oko ukrajinske krize vode ruski i američki vrh, a ne ukrajinski vrh. Lako je moguće da je Erdoganov prijedlog zapravo još jedna od njegovih megalomanskih ideja čija realizacija bi mu dala na važnosti.

Na tiskovnoj konferenciji u Ankari u četvrtak, Erdogan je izjavio da ih “psihologija rata u regiji uznemiruje kao zemlju koja ima veze s obje strane. Želja nam je što prije spojiti gospodina Putina i gospodina Zelenskog”. Sljedećeg dana predsjednik je ponovio ponudu Turske da posreduje između njih dvoje, ističući kako “želimo da mir prevlada u regiji i za to smo spremni doprinijeti”. Iako Turska nije uspostavila izravnu vojnu vjernost ni Kijevu ni Moskvi, ipak održava dobre odnose s obje države. Krajem prošle godine Turska je Ukrajinu opskrbila borbenim dronovima, što je izazvalo kritike iz Moskve.

Komentari

komentar

You may also like