Turska zrakoplovima napala sirijske vojnike u Idlibu, Rusi to opovrgavaju

U ponedjeljak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako su turski lovački zrakoplovi F-16, kao i tursko topništvo, izvršili napade na 40 ciljeva sirijske vojske u Idlibu, kao odgovor na sinoćnji napad sirijske vojske na turske vojnike u toj regiji (u zoni strateški važnog grada Sarakib, op. a.), kada je poginulo šestoro turskih vojnika. Prema Erdoganovim riječima, u današnjem turskom vojnom odgovoru poginulo je  „30-35 vojnika sirijskog režima“.

Erdogan je kazao kako je Turska jučer u dva navrata upoznala rusku stranu o poduzimanju protuodgovora na ponašanje Assadovih vojnika posljednjih dana u Idlibu, gdje se na nadzornim točkama nalaze i turski vojnici. „Strane u sukobu bile su ranije upoznate s koordinatama premještaja turskih vojnika. Međutim, neovisno o tim informacijama izvršen je napad na tu zonu“, kazao je Erdogan. Sirijska vojska u ponedjeljak u 01:13 minuta turske vojnike izvrgnula je napadu. Također je kazao kako se „predstavnici turskog Glavnog stožera nalaze u kontaktu s ruskom stranom“ i da Turska u Idlibu djeluje kroz dijalog s Moskvom. On o tome čak može porazgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazao je dalje.

Maloprije je tursko Ministarstvo obrane priopćilo kako su turske oružane snage neutralizirale 76 vojnika sirijske vojske. Ministar obrane Hulusi Akar izjavio je kako su napadi izvršeni na 54 cilja, kao protuodgovor  na topnički napad sirijske vojske po turskim vojnicima u regiji Idlib.

Međutim, rusko Ministarstvo obrane danas je opovrgnulo korištenje turskih zrakoplova u sklopu „vojnog odgovora“.

Ruski centar za nadzor primirja u Siriji objavio je kako su turski vojnici pali pod vatru sirijske vojske koja je bila otvorena protiv terorista. Također je izjavio kako su se turski vojnici u tu zonu, zapadno od grada Serakaba, kroz područje Idliba prebacili u noći s 2. na 3. veljače, bez da su o tome izvijestili rusku stranu.

Nastavit ćemo pratiti najnovije zaoštravanje vojnog stanja u Idlibu.





 

Komentari

komentar





You may also like