Turske sigurnosne snage blokirale bazu Incirlik

Oko sedam tisuća pripadnika turskih snaga sigurnosti opkolilo je veliku tursku vojnu zrakoplovnu bazu Incirlik u južnoj regiji Adana, koju koriste i zrakoplovi SAD-a i pojedinih članica međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“.

Blikoirani su svi ulazi i izlazi iz vojne baze, a kao neslužbeni razlog spominje se i strah od novog pokušaja izvođenja državnog udara. Pristup bazi onemogućen je od sinoć, 30. srpnja, oko 23 sata. Na bazi su pojačane sigurnosne mjere prije dolaska zapovjednika združenog stožera američkih Oružanih snaga generala Josepha Dunforda. Bit će to prvi posjet jednog visokog američkog vojnog dužnosnika Turskoj nakon neuspjelog vojnog puča 15. ovog mjeseca.

Podsjećamo kako je zrakopolvna baza Incirlik nakon nedavnog slamanja puča bila blokirana, a da su zbog sumnje u suradnju s pučistima bili uhićeni zapovjednik baze general Erdžan Van i još nekoliko vojnika.

Ovoj vijesti možemo pridodati i najnoviju informaciju, prema kojoj je vlada turske kopnene, pomorske i zračne snage izuzela od odgovornosti Glavnog stožera i podčinila ih nadzoru Ministarstva obrane. Odluku vlade objavila je službena novina Resmi Gazete. Osim toga, predsjednik i premijer države dobili su pravo izdavanja zapovjedi vojnim snagama bez odobrenja bilo kojih ostalih ovlaštenih osoba, a vojni službenici obvezni su promptno provoditi u djelo sve zapovjedi takve vrste.

Zabranjena je i daljnja djelatnost vojnih akademija i učilišta za niže časnike, o čemu je izvjestio osobno predsjednik Erdogan. Oni će nastaviti svoj rad pod vodstvom Nacionalnog univerziteta za obranu koji će se sastojati od profesionalnih vojnih škola.

Osim toga, vojno-medicinska akademija u Istambulu kao i vojne bolnice stavljeni su pod upravu Ministarstva zdravstva.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like