Turske snage pronašle švedsko protutenkovsko oružje u špiljama PKK-a na sjeveru Iraka

Turske snage sigurnosti pronašle su švedsko protutenkovsko oružje, zajedno s drugim oružjem i streljivom, u špilji koju su koristili teroristi PKK-a u sjevernom Iraku, izvještava Anadolu Agency.

Turski komandosi upali su u špilju u sklopu tekuće operacije Claw-Lock, koja se nastavlja punom snagom unatoč teškim vremenskim uvjetima i teškom terenu, priopćilo je Ministarstvo nacionalne obrane u srijedu. Grupa terorista koja se skrivala u špilji neutralizirana je nakon što su otvorili vatru na turske snage, koje su najavile svoju prisutnost i pozvale teroriste da polože oružje. Turske vlasti koriste izraz “neutralizirati” kako bi implicirale da su se dotični teroristi predali ili su ubijeni ili zarobljeni.

Nekoliko drugih špilja u tom području također je pretreseno jer su turske snage pojačale operacije nakon što je pet turskih vojnika nedavno ubijeno u akciji. Protutenkovsko oružje švedske proizvodnje AT-4 otkriveno je, zajedno s nekoliko drugih vrsta oružja i streljiva, navodi ministarstvo. U racijama su također zaplijenjeni televizori, satelitski prijemnici, grijači, generatori i životne potrepštine. Jedno od skrovišta bila je višekatna špilja koja je bila podijeljena na sobe i imala stepenice koje povezuju različite razine, dodalo je ministarstvo.

Turska je od 2020. pokrenula niz uzastopnih operacija protiv terorista PKK-a koji se skrivaju u sjevernom Iraku. Operacija Claw-Lock, najnovija, započela je u travnju kako bi ciljala skrovišta PKK-a u iračkoj regiji Metina, nakon operacija Claw-Tiger i Claw-Eagle.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – bila je odgovorna za smrt preko 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad.

 





Turska će u srijedu razgovarati sa Švedskom i Finskom o pristupanju NATO-u

Komentari

komentar





You may also like