Turski analitičar: Francuski interesi u Siriji u suprotnosti su s turskim nacionalnim interesima

Francuska mora slijediti američki primjer i povući svoje vojnike iz Sirije, izjavio je u ponedjeljak, 28. siječnja, turski vanjskopolitički stručnjak i bivši djelatnik  turskog MVP-a Akin Ocer za tursku agenciju Anadolu.

Prema njegovim riječima, francuski specijalci bili su raspoređeni u Siriji radi potpore američkim saveznicima na terenu – kurdsko-arapskom savezu „Sirijske demokratske snage“ (SDF), u kojem vodeću ulogu ima kurdska oružana organizacija YPG, koju Ankara smatra terorističkom.

„Međutim francuski pedsjednik Emmanuel Macron više je puta izjavljivao kako Pariz ne namjerava povući svoj kontingent iz Sirije. Posljednji je put to izjavio 17. siječnja, u govoru pred vojnicima u bazi Francazal u Toulousu. Francuski je predsjednik naglasio kako odluka SAD-a o povlačenju vojske iz Sirije ne znači otkazivanje od borbe protiv „Islamske države“, kazao je turski analitičar. Macron je također kazao kako ne dijeli stav američkog predsjednika Donalda Trumpa o potpunoj pobjedi nad ISIL-om u Siriji i greškom je nazvao njegovu odluku o povlačenju iz te zemlje. Netočnom je nazvao i informaciju o povlačenju francuskih snaga iz Sirije i kazao o nužnosti odlučnih poteza za očuvanje stabilnosti u regiji.

Turski stručnjak tvrdi kako Francuska na Bliskom istoku ima 1100 vojnika, a da njih 200 pruža potporu Kurdima na sjeveru Sirije. Macron pod pojmom „kurdski saveznici“ podrazumjeva „teroriste YPG“, a slično se ponašao i njegov predsjednik Francois Hollande. Razvidno je kako Francuska slijedi svoje ciljeve u toj regiji, koja je jednom bila njihova kolonija, a ti ciljevi su u suprotnosti s nacionalnim interesima Turske, naglasio je turski analitičar u intervjuu agenciji Anadolu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like