Turski dio Cipra razmatra da pređe s turske lire na euro

Vođa oporbe Fikri Toros u odcijepljenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar (TRNC) predlaže da se ova sjeverna trećina Cipra koja je pod turskom kontrolom pridruži južnom dijelu (članica EU), barem kada je riječ o valuti. Do sada se u turskom dijelu Cipra koristi lira.

Toros, zastupnik iz Turske republikanske stranke (CTP), rekao je da će promjena biti neophodna “kako bi se održala kupovna moć  građana zbog politike kamatnih stopa turske lire i rastuće inflacije”, citirao ga je lokalni medij Yeni Duzen. “Želio bih sve još jednom podsjetiti da se o prelasku na euro treba raspravljati na racionalan način i da to treba stupiti na snagu bez puno odgađanja”, rekao je Toros. TRNC ne može postići stabilnost ili predvidljivost kako bi postigao svoje održive makroekonomske ciljeve “sve dok smo vezani za valutu koja nema nikakve alate monetarne politike, kojoj nedostaje disciplina i koja stalno fluktuira”, rekao je Toros.

Cipar je podijeljen od 1974., nakon državnog udara koji je podržala grčka vojna hunta. Nakon toga je Turska poslala svoju vojsku i zauzela sjevernu trećinu otoka, gdje je bilo koncentrirano tursko stanovništvo otoka. Dok je Republika Cipar (progrčki dio) međunarodno priznata i članica Europske unije, TRSK priznaje samo Turska i stoga jako ovisi o Ankari

Komentari

komentar

You may also like