Turski istraživački brod napustio istočno Sredozemlje! Znači li to i smanjenje napetosti?

Turski istraživački brod “Oruc Reis”, koji je zbog istraživanja prirodnog plina u Sredozemlju dospio u središte spora između Ankare i Atene, vratio se tijekom noći u Tursku.

Glasnogovornik grčke vlade Stelios Pecas nazvao je odlazak turskog broda iz spornog područja u istočnom Sredozemlju “pozitivnim korakom”, a premijer Kiriakos Micotakis zatražio je od Turske da ispuni i druge zahtjeve kako bi dvije zemlje, članice NATO-a, riješile “teritorijalni spor”.  “Oruc Reis” je noćas uplovio u tursku luku Antaliju.

Slanje turskog istraživačkog broda u vode istočnog Sredozemlja koje Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom izazvalo je posljednjih tjedana velike napetosti.

Europska unija uputila je oštre kritike Ankari i zaprijetila sankcijama. Turska odbacuje kritike i tvrdi da su vode u kojima je bušila dno dio turskog kontinentalnog pojasa, navodi Hina.

Podsjećamo: još veća napetost nastala je kada je, nakon početka turskih istraživačkih radova u podmorju Egejskog mora (u spornim zonama s Grčkom i Ciprom), Francuska otvoreno stala na stranu Atene i Nikozije. Ta napetost prijeti izbijanjem vojnih incidenata i početkom nove velike krize u ionako već nestabilnoj regiji. Prije nekoliko dana francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je na sastanku formata MED7 (Portugal, Španjolska, Francuska, Italija, Grčka, Cipar i Malta), održano na Korzici, kako Turska više nije partner u Sredozemnom moru, a reakcije turskog državnog vrha na te i slične Macronove izjave bile su vrlo oštre (vidi poveznicu ispod teksta).

Erdogan oštro Macronu: “Ostavite se Turske i turskoga naroda!”





 

 





Komentari

komentar

You may also like