Turski medij: Egipat prebacuje svoje vojnike u Siriju!

Foto: almasdarnews

U četvrtak, 30. srpnja, turska agencija Anadolu izvijestila je kako je Egipat u Siriju poslao 150 svojih vojnika za sudjelovanje u vojnim operacijama na strani sirijskog predsjednika Bashara El-Assada. Turska se agencija pritom pozvala na „provjerene izvore unutar niza umjerene sirijske oporbe“.

Tvrdi se kako je egipatski zrakoplov s vojnicima bio prizemljen na jednoj od zračnih luka u regiji Hama. Turski vojnici tvrde kako egipatski vojnici koordiniraju svoje poteze u Siriji s „proiranskim organizacijama plaćenika pod zapovjedništvom Korpusa straže Islamske revolucije“ Irana. Navodno su dvije postrojbe egipatskih vojnika stacionirane u u blizini grada Sarakiba na istoku regije Idlib i u zoni Han Asek na zapadu regije Aleppo. Egipatski su vojnici naoružani pješačkim oružjem i razmješteni u neposrednoj blizini linije sukoba u zoni deeskalacije Idlib.

Međutim, službene potvrde ove vijesti nema pa ostaje mogućnost kako se radi o dezinformaciji ili propagandnoj kampanji koja se vodi između Ankare i Kaira vezano uz libijski sukob i u njemu aktivno sudjelovanje Turske na strani snaga odanih vladi u Tripoliju. Egipat upravo zbog toga otvoreno prijeti vojnom intervencijom u Libiji, poglavito u slučaju zauzimanja libijskog sredozemnog lučkog grada Sirta od strane vladinih postrojbi, a koje se već mjesec dana najavljuje i za što im aktivnu političku i vojnu pomoć pruža Turska. Kairo i Pariz, kao i UAE, već su ranije optužili Ankaru za slanje u Libiju sebi odanih radikalnih plaćenika iz sirijske regije Idlib pa se u ovoj vijesti moguće radi o „simetričnoj“ reakciji Turske u odnosu na najveću arapsku državu.

 

Komentari

komentar





You may also like