Turski medij objavio informacije o američkim bazama u Siriji

Temeljem pogoršanih američko-turskih odnosa, poglavito narušenih nakon odobrenja predsjednika Donalda Trumpa vezanog uz isporuke oružja sirijskim Kurdima, turska informativna agencija Anadolu objavila je podatke o američkim vojnim bazama u Siriji.

Tako Anadolu navodi kako dvije američke baze smještene u zoni Rmeilan na sjevero-istoku Sirije i u sjevero-istočnoj regiji Hasaka, djeluju od 2015. godine. U ožujku 2016. godine za razmještaj helikoptera otvorena je baza u zoni Harab Isk, kraj grada Ain al-Arab, koja također služi kao središte jednog od opskrbnih smjerova za naoružanje sirijskih Kurda.

Spomenute su još tri baze u navedenoj regiji, od kojih je na jednoj razmješteno oko 100, a na drugoj 150 američkih vojnika. Te su baze usmjerene na borbu protiv „Islamske države“. Navode se i dva punkta u gradu Manjibu, zapadno od rijeke Eufrat, odakle Kurdi vode borbe protiv (proturskih, op. GN.) postrojbi „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF).

Postoje i tri američke baze na sjeveru regije Rakka. Na dvijema su, uz američke, smješteni i francuski vojnici, dok se treća koristi za prebacivanje streljiva i opreme kurdskim snagama, a služi i kao centar veze koalicijskih snaga i baza za ometanje komunikacija između boraca „Islamske države“, navodi se u članku turske informativne agencije.

Agencija Anadolu navodi kako su američke baze označene kao „zabranjene zone“, a u njima se održavaju sastanci o izvođenju zračnih i topničkih napada, a provodi se i obuka lokalnih vojnih snaga, kao i operativno planiranje. U njima se nalaze i postrojbe koje sudjeluju u aktivnim vojnim operacijama. Baze su ojačane mobilnim topničkim sustavima, VBR-ovima, mobilnim sustavima za izviđanje i oklopnim vozilima, većinom „Stryker“-ima.Turska Anadolia također piše kako SAD razmješta svoje vojnike tamo gdje ih je teže primjetiti: u stambene zone, kampove kurdskog „Demokratskog saveza“, u tvornice tj. pozicije koje se brzo mogu pretvoriti u operativne točke.

Nakon ovih objava turske državne informativne agencije o američkoj potpori postrojbama sirijskih Kurda koje Ankara smatra terorističkima, nije teško zaključiti kakva će biti reakcija turske javnosti u odnosu na SAD – zemlju s kojom Turska dijeli vojno-političko savezništvo u sklopu NATO-a.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like