Turski medij: Putin predložio Erdoganu 7 uvjeta

Turski medij Sözcü objavio je 31. kolovoza interesantan članak koji prevodimo u cjelosti (original možete vidjeti na: http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/can-atakli/putinden-erdogana-7-kosul-1371557/):

„Nekada u potpuno neočekivanom trenutku i neočekivanom mjestu susretnemo nekoga koga nikako nismo očekivali sresti.

Prije nekog vremena bio sam u gostima kod svog bliskog prijatelja i tamo susreo čovjeka iz Rusije. Ali nije se radilo o nekom običnom Rusu. Bio je to jedan od Putinovih analitičara koji ulazi u Kremlj tj. u ruski predsjednički dvorac.

Tijekom našeg razgovora on je govorio o zakulisnim stvarima posjeta Erdogana Rusiji i razgovoru dvojice vođa.

Prema riječima ruskog gosta, Putin je na tom susretu nabrojio sedam uvjeta. „Uvjeti“ je vjerojatno prejaka riječ te ih radije smatrajmo „prijedlozima“.

Primite, već jednom, Asada. Vaša sirijska politika je od samog početka bila pogrešna. Vi ste stvarali svoju računicu polazeći iz toga da Asad odlazi, ali, pokazalo se, to je bila zabluda. Mi podupiremo Asada. Prestanite ustrajavati i priznajte da Asad postoji. Riješenje sirijskog problema nije moguće bez Asada, suglasite se s tim.
Snizite vrućinu u Nagorno Karabahu. Nagorno Karabah je važan za nas. I za vas je važan zbog Azerbajdžana, mi to znamo, ali budite razumni. Taj problem također treba riješiti. Suprostavljajući se nama, vi ne rješavate već još više produbljujete problem.

Ostavite Krim i Kavkaz. U Krimu vi, pod agendom povijesnih veza, podupirete aktivnosti usmjerene protiv nas. Vi to isto činite u nekim državama Kavkaza. Mi to sve pozorno motrimo. Vi postupate nepravilno. Sve to vodi ne k riješenju već zaoštravanju odnosa.

Ruke dalje od ove četiri države. Kirgistan, Tadžikistan, Kazahstan i Uzbekistan –to su članovi naših integracija. Mi znamo i vidimo kako vaši agenti izvode obavještajne aktivnosti u tim državama želeći mobilizirati narode regije protiv nas. Odustanite već jednom od toga. Javno mi od vas to ne tražimo.

Stranka „Demokratski savez“ (PYD) za nas je također važna. Glavna opasnost za Siriju je „Islamska država“ i njoj slične organizacije, međutim, vi obraćate pozornost na PYD. Znajte, PYD je za nas također važan. Imajte to na umu pri poduzimanju svojih koraka. U protivnom, regija može postati pozornicom za neželjene događaje.

Zatvorite granicu. Prestanite slati naoružanje i opremu u Siriju. Vaše granice ostaju otvorene za terorističke organizacije i one koje djeluju protivno interesima Rusije. Uzmite inicijativu u svoje ruke ali ne pogodujte terorističkim organizacijama.

Neka vaši ministri biraju riječi. U odnosima između dviju država vrlo je važno uzajamno povjerenje i iskrenost. Mi razumijemo da se sve to govori za potrebe unutarnje politike ali proturuske izjave pojedinih vaših ministara i službenika izazivaju ozbiljnu zabrinutost kod nas. Poglavito je teško zaboraviti pojedine izjave poslje rušenja našeg zrakoplova. Ubuduće, molim, budite oprezniji.
Riječi Putinovog analitičara slušao sam s velikim interesom. Otvoreno govoreći, ja do sada, u ovakom obliku, nisam nikada slušao o Krimu, Kavkazu i četiri turkojezične države. Znači, radi se o osjetljivim pitanjima za Rusiju iako naša javnost o tome gotovo ništa ne zna. Sudeći po tome da Rusija izražava zabrinutost, čini se kako i mi u tim regijama provodimo određene aktivnosti. To znači. udaramo po Rusiji u pitanjima PYD i Radničke stranke Kurdistana, a mi sami poduzimamo aktivnosti koje su sposobne destabilizirati unutarnje stanje u Rusiji.

Ruski analitičar je također govorio o jednoj stvari koja se spominjala na pregovorima Putina i Erdogana i prenio je Putinove riječi: „Sada i vas i nas odbacuju, kako Amerika tako i Europska unija. U tom slučaju mi moramo održavati tjesniju suradnju. Uvjeti od nas zahtjevaju djelovati zajedno.“ Kako je primjetio Putin, Turska i Rusija se ne mogu u svemu usuglasiti ali, kao dvije države koje su bile praktički predodređene za svojevrsno jedinstvo sudbina, ove događaje treba razmatrati kao promjene na bolje.

Putin se potiho dodirnuo i pitanja koje se s vremena na vrijeme pojavljuje na turskoj političkoj sceni, napomenuvši kako naš ulazak u sastav takvih struktura poput Euroazijskog ekonomskog saveza ili Šangajske organizacije za suradnju nije moguć. Putin je Erdoganu dao do znanja kako u sadašnjim uvjetima Turska ne može ući u savez s Rusijom, Iranom i Kinom. Ruski analitičar je rekao: „To što je Turska članica NATO-a i surađuje s SAD-om puno više nego što se to čini, ne daje joj mogućnost ulaska u takve strukture.“

A sada razmotrimo prognozu ruskog analitičara koja se ispunila.

Pregovori vođa održani su 9. kolovoza. Ruski analitičar je izjavio: „Erdogan se sretno okoristio pokušajem državnog prevrata. Sada on na neki način želi uvesti vojsku u Siriju. Ali za to se on mora uvjeriti kako nadzire vojne strukture. Čim se Erdogan uvjeri kako vojska više njemu nije prijetnja, on će poslati vojsku u Siriju. Čime će sve to završiti, ja ne mogu znati.“

Nakon 15 dana (od ovog razgovora, op. GN.) turska vojska prešla je sirijsku granicu“, zaključuje autor članka u turskom mediju Sözcü.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like