Turski mediji opovrgli informacije o povlačenju Kurda s položaja zapadno od Eufrata

Borci snaga samozaštite sirijskih Kurda (YPG) nisu napustili svoje položaje zapadno od rijeke Eufrat. Njihovo masovno povlačenje na istočnu obalu nije istina, izvjestila je turska agencija Anadolu.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu izjavio je da će kurdske postrojbe YPG postati cilj operacija turske vojske na sjeveru Sirije ako ne odu istočno od Eufrata. Nakon toga je agencija France Presse, pozivajući se na izvor iz Ministarstva obrane SAD-a, objavila kako su svi kurdski odredi napustili svoje položaje zapadno od te rijeke.
Prema podacima vojnog izvora Anadolu, Kurdi učvršćuju svoje položaje u Siriji uz političku i vojnu potporu SAD-a, napadajući turske jedinice „pod krinkom skupina“ „Sirijske demokratske snage“ (SDS) i „Vojno vijeće Džarablusa“.
Dobro informirani turski izvori svjedoče o tome, da su čelnici Kurdistanske radničke strane (zabranjene u Turskoj) naredili borcima samozaštite sirijskih Kurda da ne napuštaju svoje položaje u području Manjiba zapadno od Eufrata – javila je agencija.
„Ovdje se oni lako mogu sakriti, odijevajući se u odore SDS-a i koristeći njihove simbole. Sve to daje povoda, kako vojnicima tako i vladi SAD-a za tvrdnje o povlačenju snaga samozaštite sirijskih Kurda“ – prenosi agencija Anadolu.
Turska je vojska prošli tjedan započela operaciju protiv „Islamske države“ u gradu Džarablusu na sjeveru Sirije. U bitkama također sudjeluju i dijelovi sirijskih oporbenih snaga i zrakoplovi međunarodne koalicije. U Damasku su poteze Ankare nazvali kršenjem suvereniteta.
Već tijekom prvog dana intervencije Džarablus je prešao pod nadzor oporbene „Slobodne sirijske vojske“.
Paralelno s ovim informacijama jučer je agencija France Presse, pozivajući se na predstavnika Pentagona, objavila vijest o postizanju dogovora između kurdskih postrojbi i turskih snaga zapadno od Eufrata, o prekidu vatre. To isto potvrdio je i predstavnik Središnjeg zapovjedništva oružanih snaga SAD-a pukovnik John Tomas, riječima: „Turska vojska i kurdske postrojbe općenito su postigle dogovor o završetku vojnog sukoba na sjeveru Sirije.“
Međutim, Ankara danas opovrgava postizanje bilo kakve suglasnosti i dogovora između turske vojske i sirijskih Kurda. To je 31. kolovoza potvrdio turski ministar za europske poslove Omer Chelik. Štoviše, on je neumjesnim nazvao stavljanje Republike Turske u rang s „kurdskim terorističkim organizacijama“, naglasivši, kako je „režim u Damasku“ namjerno na sjeveru Sirije rasporedio kurdske postrojbe kako tim prostorom ne bi ovladale njemu oporbene sirijske snage.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like