Turski mediji: Putin i Erdogan dogovorili zaustavljanje rata u Nagorno Karabahu

U subotu veče, 7. studenog, telefonski su razgovarali ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, a tema je bila vojni sukob u Nagorno Karabahu, koji traje od 27. rujna i u kojemu azerbajdžanska vojska ima inicijativu i ostvaruje osjetne vojne uspjehe, od kojih je najnoviji i zauzimanje strateški važnog i drugog po veličini grada u toj regiji Šuše, smještenog na uzvisini, svega 4 kilometra udaljenoj od administrativnog središta Nagorno Karabaha Stepanakerta.. Armenska strana tu vijest ne potvrđuje.

Sinoć je stariji znanstveni suradnik austrijskog Instituta za europsku politiku i sigurnost profesor Michael Tanchum na svom twitteru napisao kako turski mediji tvrde da su se Moskva i Ankara dogovorili o načinu zaustavljanja rata u Nagorno Karabahu.





Pritom postavlja tezu da se u ovom slučaju moguće radi o sličnom tipu sporazuma onome iz Sočija (o zajedničkim vojnim patrolama na sjevero-istoku Sirije, uz granicu s Turskom, op. GN.). Prof. Tanchum navodi kako turski mediji govore da se pojavio projekt o povlačenju armenske vojske iz 7 azerbajdžanskih regija oko Nagorno Karabaha i o osnivanju zajedničkih rusko-turskih vojnih patrola na granici. „Detalji nisu poznati i nema službene potvrde o sporazumu“, stoji u istom tvitu.

Tanchum se pozvao na medij CNNTurk, koji je objavio reportažu svoje dopisnice Seni Alkan u kojoj je izvijestila kako se Moskva i Ankara pripremaju za osnivanje zajedničke radne grupe po tom pitanju.

 





Komentari

komentar

You may also like