Turski ministar obrane: američke sankcije uzdrmale su vrijednosti saveza

Turski ministar obrane Hulusi Akar poručio je da su američke sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog proturaketnog sustava S-400 “uzdrmale” vrijednosti američko-turskog saveza, prenosi Reuters.

“Odluka o ovim sankcijama uzdrmala je sve vrijednosti saveza naših zemalja”, izjavio je Akar.

“Povratak suradnji i solidarnosti sa SAD-om, pružit će važan doprinos regionalnom i globalnom miru i sigurnosti”, dodao je.

Podsjetimo, Turska je kupila ruski proturaketni sustav S-400, usprkos protivljenju NATO-a čiji je član, nakon čega je Turska izbačena iz projekta proizvodnje američkog nevidljivog mlažnjaka F-35.

Ministarstvo financija SAD-a u ponedjeljak je uvelo sankcije po Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), a usmjerene su protiv Ureda za obrambenu industrije Turske (SBB) i njegova predsjednika Ismaila Demira te drugih visokih dužnosnika SBB-a.
“Ne očekujemo da će ovo utjecati puno na naše odnose”, poručio je pak Demir i dodao da su Turska i SAD saveznice u NATO-u.

“Kao što su sami rekli, postoji suradnja s Turskom u mnogim područjima. Mi i oni očekujemo da se to nastavi”, kazao je Demir, prenosi agencija Anadolu.

Turska će SAD-u ponuditi “pakistanski model” za rješenje problema oko S-400

Komentari

komentar

loading...

You may also like